Russische annexatie bijna afgerond na goedkeuring hogerhuis

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Rusland heeft de illegale annexatie van de Oekraïense regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja bijna afgerond. Dinsdag ging het hogerhuis unaniem akkoord met wetten om de gebieden in te lijven. Nu moet alleen president Vladimir Poetin nog een laatste handtekening zetten om de annexatie te formaliseren.

Het Russische lagerhuis, de Doema, had maandag al unaniem ingestemd met de wetten. Beide stemmingen gelden als formaliteit na de annexatieceremonie van vrijdag. Poetin en de vier door Rusland geïnstalleerde leiders van de bezette gebieden zetten toen hun handtekeningen onder de documenten voor annexatie.

Rusland lijft Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja in nadat het er niet-erkende referenda had gehouden. Daarbij zou een overweldigende meerderheid hebben gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie. Het Russische leger heeft niet alle gebieden volledig bezet. De grenzen van Cherson en Zaporizja moeten nog worden vastgesteld. Daarover wordt overleg gevoerd met de inwoners, aldus het Kremlin maandag. Rusland hanteert voor de twee andere regio's de grenzen van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk. De pro-Russische separatistenleiders zeiden in 2014 over de volledige regio's te heersen, hoewel ze er niet de controle over hadden.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.