Verplichte GGZ-behandeling geëist voor ’Ridderhof’-tweet aan AIVD

Cerberus
Noordwijk

De 31-jarige J. de V. uit Noordwijk, die op 22 april een twitterbericht verzond naar de AIVD over de dodelijke schietpartij in 2011 in het Alphense winkelcentrum Ridderhof, moet een gedwongen behandeling krijgen in de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Dat vindt het Openbaar Ministerie. De man zou zich schuldig gemaakt hebben aan een bedreiging met een terroristisch misdrijf.

De verdachte schreef in het twitterbericht aan de AIVD dat van hem wordt gevraagd om ook een ’shooting’ uit te voeren als Tristan van der Vlis in 2011 in de Ridderhof, waarbij zeven doden vielen. De verdachte merkte in de tekst op dat Katwijk en Voorhout niet ver van Alphen liggen. De politie stuurde meteen een arrestatieteam op De V. af. In zijn woning vonden agenten een compleet wapenarsenaal met nepvuurwapens, en ook bijlen. Op YouTube had hij filmpjes gezet met zichzelf in gevechtshouding en een bivakmuts op. Hij liet zien hoe snel hij zijn wapens kon laden.

„Het komt toch over als iets gevaarlijks”, zegt de rechter dinsdagmiddag tegen de verdachte over de filmpjes. Hij reageert dat het slechts trainingsvideo’s zijn. De wapens in zijn woning waren bovendien „allemaal legaal”, verklaart de voormalig karatekampioen.

De officier van justitie meent dat zijn bericht aan de AIVD, in combinatie met zijn privéwapenarsenaal en de gevechtsfilmpjes, toch gezien moet worden als een bedreiging. „Dit alles kan niets anders dan vrees opwekken.” Een psychiater heeft echter vastgesteld dat de Noordwijker aan een autistische stoornis en een schizofrene stoornis lijdt, waardoor de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar is. Voor een celstraf komt hij niet in aanmerking. De officier van justitie eist wel dat De V. een verplichte behandeling in de reguliere geestelijke gezondheidszorg ondergaat, via een zorgmachtiging.

De Noordwijker vindt het allemaal niet nodig. „Het was alleen maar een waarschuwing”, zegt hij ook nog over de gewraakte tekst die hij stuurde naar de AIVD.

De Haagse rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.