Britse premier Truss verdedigt beleid tijdens cruciale speech

ANP Producties | Bron: ANP
Birmingham

De Britse premier Liz Truss heeft woensdag in een belangrijke speech haar omstreden economische beleid verdedigd. "Verandering gaat altijd gepaard met moeilijkheden. Daar zal niet iedereen een voorstander van zijn", hield ze haar publiek voor.

Truss speechte op de laatste dag van de conferentie van haar Conservatieve Partij. Voor de kersverse premier stond veel op het spel. Ze is minder dan een maand aan de macht, maar ligt ook binnen haar eigen partij al onder vuur vanwege slecht ontvangen economische plannen. Conservatieve parlementariërs moeten vrezen voor hun baan nu oppositiepartij Labour ver voorstaat in de peilingen.

De regering koos na alle kritiek al voor een flinke ommezwaai door terug te komen op een plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen. Truss heeft haar verdere aanpak verdedigd. Ze betoogde dat vasthouden aan de "status quo" geen optie is. Het Verenigd Koninkrijk staat volgens de premier voor "enorme uitdagingen" door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Volgens Truss spelen de problemen ook in veel andere westerse landen en is de situatie in haar land niet uniek. Ze wil de Britten "door de storm loodsen".

Hoge inflatie

Het Verenigd Koninkrijk heeft net als andere Europese landen last van hoge inflatie. De premier hoopt de economie te stimuleren met belastingverlagingen. Ze zegt dat haar prioriteit de komende tijd ligt bij "groei, groei en groei". Ze viel haar tegenstanders aan en bestempelde die als de "anti-groeicoalitie". De moeilijkheden die het land ondergaat zouden dan ook de schuld zijn van die groep, die niet alleen zou bestaan uit de Labourpartij, maar ook uit de Liberal Democrats, de Schotse Nationale Partij, stakende vakbonden en linkse activisten. De speech werd kort verstoord door twee mensen van Greenpeace die een spandoek omhoog hielden.

Oud-minister en Conservatief Grant Shapps waarschuwde van tevoren dat de politieke toekomst van Truss kan afhangen van de speech. Er kan binnen de partij een vertrouwensstemming worden georganiseerd over haar positie als haar toespraak geen invloed heeft op de populariteit van de Conservatieven, zei hij tegen Times Radio. Shapps zei dat parlementariërs waarschijnlijk niet gaan afwachten terwijl de partij keldert in de peilingen.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.