Wateroverlast in Voorhouts park Molentocht lijkt verleden tijd: ’We hebben alles op alles gezet’

De natte voeten in het park bij de nieuwe wijk Hooghkamer behoren tot het verleden.© Foto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Sassenheim

De wateroverlast in het Voorhoutse park Molentocht lijkt eindelijk verholpen, meldt wethouder Heleen Hooij opgelucht. ,,We hebben met elkaar alles op alles gezet om dit probleem op te lossen, en we hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken.’’

Sinds het park in nieuwbouwwijk Hooghkamer drie jaar geleden werd aangelegd, stond een flink deel daarvan na de eerste de beste regenbui blank. Niet alleen de grasvelden, maar ook fiets- en wandelpaden liepen onder. Dat maakte het een groot deel van het jaar onbruikbaar voor de bewoners.

Wethouder Hooij kreeg tot haar grote frustratie kreeg geen grip op de problematiek, maar denkt die na een uitvoerig onderzoek naar de oorzaken nu wel gevonden te hebben. De vervanging van de drainage in een deel van het park sorteert het gewenste effect. De wethouder vraagt de ingehuurde aannemer om dat dit najaar in heel Molentocht te doen.

Bodemleven

Onderdeel van de oplossing is ook het losser maken van de grond. Die is nu keihard bij gebrek aan enig bodemleven. Om daar verandering in te brengen, gaat de aannemer flink aan de slag met mest, graszaad en bloemzaad. Als gevolg van de jarenlange wateroverlast zijn vrijwel alle oorspronkelijke planten in het park doodgegaan en veel bomen in een slechte staat. Die worden stuk voor stuk vervangen om het noodzakelijke leven terug te krijgen - boven en vooral onder de grond.

Daarmee is het gemeentebestuur van Teylingen nog niet klaar met het problematische park. Het heeft ook een onderzoeker ingehuurd om duidelijk te krijgen hoe het zo mis heeft kunnen gaan bij de aanleg, en vooral hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.