Skybar en ontmoetingsruimtes moeten nieuwe Leidse driehoek laten bruisen

Het Bètaplein op een doordeweekse dag.© Archieffoto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Er komt een skybar voor bewoners, common rooms voor studenten, en gezamenlijke huiskamers in enkele nog te bouwen flats. De nieuwe Leidse wijk Lammenschansdriehoek ontbeert gezellige ontmoetingsruimtes voor de huidige en toekomstige inwoners, maar daar wordt driftig aan gewerkt. Dat antwoordt het stadsbestuur op vragen van CDA-raadslid Thomas Sandoval Garcia.

De Lammenschansdriehoek is de wijk tussen Lammenschansweg en Kanaalweg. In die buurt is een fors aantal blokkige studentenflats verrezen, vooral aan de kant van station Lammenschans en nabij het grote, groene, futuristische onderwijscomplex. Aan de driehoekszijde bij het Lammenschansplein komen nog honderden appartementen, verdeeld over diverse wooncomplexen.

Eettentjes

Het studentengedeelte van de wijk is Campus Yours gaan heten. Het centrale Bètaplein heeft wat omvang en inrichting betreft alles in zich heeft om ook een centrale ontmoetingsplek te worden. Er zijn allerlei groenstroken met betonnen bankjes en een buitensportplaats aangelegd, eromheen zitten onder meer een supermarkt en enkele eettentjes.

Dat maakt het geheel nog niet als vanzelf levendiger, concludeerden recent enkele bewoners in onder meer deze krant. Dat bruisen was wel de opzet van de gemeente, en dus vroeg Sandoval Garcia hoe er alsnog leven in de brouwerij kan worden gebracht. ’Faciliteiten om het woongenot te bevorderen juichen wij van harte toe’, schrijft hij.

Troep

Volgens burgemeester en wethouders wordt hij op zijn wenken bediend. Want: ’Het is inderdaad de ambitie om een bruisende stadswijk te ontwikkelen’. Op de eerste plaats gaat de gemeente een van de kinderziektes bij Yours aanpakken. Rond het Bètaplein ’zwerft’ veel troep en huisvuil en daarom komen er extra glas-, papier- en afvalbakken.

Verder wijst het stadsbestuur op de aanwezigheid van de horeca-gelegenheden in winkelruimtes die eerder leeg stonden. Bovendien is mbo-Rijnland, dat in het grote aangrenzende schoolcomplex huist, van plan hun zogeheten Llokaal open te stellen als studie- en ontmoetingsruimte voor studenten. Ook de wijkvereniging, de winkels, de scholen en maatschappelijk dienstverlener Incluzio komen met initiatieven. Zo werd eind vorige maand een gezamenlijk buurtfeest op het Betaplein georganiseerd.

Compenseren

Niet alleen incidentele samenkomsten hebben de aandacht. Veel van de nieuwe studentenflats hebben geen fusie, tv-ruimte of gezamenlijke keuken voor de bewoners. Met het creëren van ontmoetingsruimtes, zogeheten common rooms, wil studentenhuisvester Duwo dat gebrek compenseren. Wat het precies voorstelt en hoe dat eruit gaat zien, is nog onbekend. Het gaat bijvoorbeeld om het ombouwen van toegangshal of fietsenkelder tot een gezamenlijke huiskamer.

Bij Yours zijn dergelijke maatregelen een soort inhaalslag wat betreft gezelligheid en sociale cohesie. In de nog te bouwen flats bij projecten die luisteren naar namen als Zirro, Hof 36, Schouls en Omega, moeten ontmoetingsplaatsen voor bewoners bij aanvang worden ingebouwd. Zo komt er een skybar – de naam doet vermoeden dat het om een plek op het dak gaat – bij een van de toekomstige complexen. Ook gezamenlijke huiskamers staan in het bouwprogramma, evenals parkjes tussen de gebouwen in.

Uitdaging

’Ontmoeting is een thema waar we binnen de Lammenschansdriehoek actief mee aan de slag moeten’, meldt het stadsbestuur. ’Daarom gaan we de uitdaging verder aan en hebben we het volste vertrouwen dat de Lammenschansdriehoek uiteindelijk de bruisende wijk wordt zoals beoogd’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.