Mallorcaverdachte Martijn T. in rechtbank aangehouden en afgevoerd naar cellenblok: verdenking van meineed

De rechtbank in Lelystad.© ANP

ANP
LELYSTAD

Het Openbaar Ministerie verwijt Martijn T., een van de verdachten in de Mallorcazaak, meineed. T. is op de derde zittingsdag in de rechtbank aangehouden.

Martijn T. verklaarde eerder bij de rechter-commissaris dat hij na afloop van de gevechten op Mallorca niet meer met andere groepsleden heeft gesproken over de groepsgevechten. Dat herhaalde hij donderdag, tot verbazing van de rechtbank.

Op de zitting werd een snapchat-video van een andere verdachte getoond waarop te zien is dat T. wel aanwezig was bij zo’n gesprek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Als iemand opzettelijk een valse getuigenis aflegt onder ede, dan pleegt deze persoon meineed. Martijn T. werd afgelopen juni als getuige gehoord bij de rechter-commissaris waar hij heeft verklaard dat hij na de avond van de vechtpartijen niet meer met andere jongens heeft gesproken over ieders aandeel. Hij zou na een glaasje water naar bed zijn gegaan.

Twee weken geleden werd T. bij zijn advocaat geconfronteerd met nieuw beeldmateriaal dat door de politie was gevonden. De beelden zijn gemaakt in de villa waar de verdachten verbleven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De video en verschillende foto's zijn in augustus door de politie aangetroffen op het Snapchat-account van Lars van den H. Op screenshots uit de video is te zien hoe de verdachte zichzelf filmt en verwondingen aan zijn knokkels toont. "Even groepsgevecht gehad", schrijft Van den H. erbij.

Na zijn verhoor bij de rechtbank in Lelystad is de verdachte afgevoerd. Hij wordt op korte termijn door de politie verhoord. De advocaat van T. probeerde nog aan te tonen dat er geen sprake was van meineed. Pas toen T. werd geconfronteerd met de video kwamen bij hem de herinneringen weer boven, zei hij.

Martijn T. is de tweede verdachte die tijdens de inhoudelijke behandeling weer in de cel belandde. Op de eerste dag overkwam dat Mees T., die zich niet aan de schorsingsvoorwaarden van zijn voorarrest had gehouden.

Lees ook: Verdachten Mallorca wijzen vooral naar elkaar

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.