VN-mensenrechtenraad gaat situatie Rusland volgen

ANP Producties | Bron: ANP
Genéve

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag besloten de situatie in Rusland te gaan monitoren. Niet eerder is een resolutie aangenomen die zich richt op mensenrechtenschendingen in Rusland.

Van de 47 lidstaten stemden er zeventien voor het aanstellen van een zogeheten speciale rapporteur, die informatie zal verzamelen, onderzoeken en beoordelen. Het gaat om onder meer Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De concepttekst werd gepresenteerd door alle landen van de Europese Unie, met uitzondering van Hongarije.

Meer landen, 24 in totaal, brachten geen stem uit en zes keerden zich tegen de resolutie. China was een van de tegenstanders. Rusland kon zelf niet stemmen. Het land werd eerder dit jaar als lid geschorst. De Verenigde Staten hadden daarop aangedrongen na meldingen van mensenrechtenschendingen in Oekraïne.

Voorafgaand aan de stemming in het Zwitserse Genève uitte de Russische vertegenwoordiger bij de VN zijn onvrede. Hij sprak van een voorbeeld van "de manier waarop westerse landen de raad gebruiken om hun politieke doelen te bereiken". De stemming volgde toevallig enkele uren na de bekendmaking van de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede. Die gaat dit jaar naar voorvechters van mensenrechten uit Belarus, Rusland en Oekraïne.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.