Leidse Grachtwacht verdient 500 euro aan statiegeldbekers, maar rekent zich niet rijk

Een deel van de kanovloot van De Grachtwacht, met Auke-Florian Hiemstra en Liselotte Rambonnet.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

De Leidse Grachtwacht heeft in de dagen na 3 oktober ongeveer 500 statiegeldbekers uit de grachten en singels gevist. Aangezien die nog in te ruilen zijn bij de gemeente, heeft de organisatie dus ook 500 euro verdiend.

Auke-Florian Hiemstra, een van de initiatiefnemers van De Grachtwacht, plaatst daar gelijk een kanttekening bij. „Bij onze reguliere schoonmaakacties op het water halen we hooguit twee á drie euro aan statiegeld op. Na Leidens Ontzet gaat het om heel wat meer geld, maar dat háált het nog steeds niet bij de onkosten die we maken voor bijvoorbeeld het onderhoud aan de kano’s.”

Voordeeltje

De vrijwilligers van De Grachtwacht speuren wekelijks tijdens hun kanotochten door de singels en grachten naar zwerfvuil in het water. Enkele keren per jaar, zoals na Koningsdag en 3 oktober hebben ze een voordeeltje. Naast het feit dat de Leidse wateren schoner worden, pakt De Grachtwacht dan enkele honderden euro’s aan statiegeld mee.

Behalve statiegeldbekers, die nog tot en met zaterdag 8 oktober bij de VVV aan de Stationsweg ingeleverd kunnen worden, dreef een veelvoud aan bierblikjes in het rond. Daar zijn er 1114 van ’gevangen’. Hiemstra: „Qua blikjes hopen we dat het volgend jaar een heel ander beeld geeft als er ook statiegeld op blik komt. Dat gaat hopelijk veel afval schelen.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.