Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

ANP Producties | Bron: ANP
Ottawa

Canada heeft sancties afgekondigd tegen "het moordende bewind" in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naar aanleiding van oorlogsmisdaden in Bosnië of Rwanda.

Veel van de mensen die Canada nooit meer in mogen zijn leden van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC). Het is het elitekorps van de sjiitische geestelijkheid die het land sinds 1979 regeert. Het werd in dat jaar opgericht als een soort politieke stormtroepen die het mogelijk onbetrouwbare leger moesten overschaduwen en de strenge Islamitische Republiek moesten vestigen. Tegenwoordig is de IRGC niet alleen een militaire, maar ook een economische elite die zich overal mee bemoeit en elke oppositie smoort. Het elitekorps telt naar schatting minstens 250.000 leden.

In heel Iran zijn momenteel grote protesten tegen het regime dat onder meer kampt met diepe en slepende economische crises. De dood half september van een 22-jarige vrouw, Mahsa Amini, na haar arrestatie door de zedenpolitie wegens overtreding van kledingvoorschriften, heeft geleid tot een golf van protesten waarbij naar schatting al zestig doden zijn gevallen. De vrouw zou zijn overleden als gevolg van mishandeling door de politie, maar volgens de autoriteiten bezweek ze aan orgaanfalen dat te maken zou hebben met een hersenoperatie die ze op 8-jarige leeftijd onderging.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.