Cartoonisten kleuren Leidse Lente met onderlinge strijd en muziek

Maarten Wolterink - staand, met bril - overziet het ’slagveld’.© Foto Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

Een keur aan Nederlandse cartoonisten en spotprenttekenaars gaf zaterdagmiddag in café de Leidse een intiem inkijkje in hun werk. Terloops speelden ze op een klein podium wat muziek voor elkaar.

,,Cartoonisten werken vaak thuis en dit is dan een leuke gelegenheid om elkaar te ontmoeten’’, aldus organisator Maarten Wolterink, onder meer cartoonist van deze krant.

Opvolgers

Een goede spotprent zegt meer dan duizend woorden. Landelijke godfathers uit de vorige eeuw zoals Opland, Peter van Straaten en Fritz Behrendt hebben tientallen opvolgers gekregen. Die zijn sinds enige jaren verenigd door de stichting Pers&Prent die de jaarlijkse Inktspotprijs opzet.

Ook gaan cartoonisten in wisselende steden met elkaar een battle aan. Ze moeten dan binnen een uur, en over een vooraf onaangekondigd onderwerp, een spotprent tekenen. ,,Het is niet voor het eerst dat we dat in Leiden doen’’, aldus Wolterink. ,,Maar de eerste keer maakten we deel uit van de Kunstroute en nu zitten we in een café. Is toch gezelliger.’’

Vervuiling

Tom Janssen (onder meer Trouw en Leidsch Dagblad) Jos Collignon (Volkskrant) en Hajo (NRC) waren drie van de bekende namen die op uitnodiging naar de Leidse Lente kwamen om de ’strijd’ aan te gaan. Vervuiling en klimaatverandering werd het onderwerp en daarom was Merijn Tinga, de Leidse Plastic Soup Surfer, uitgenodigd om het startschot te geven.

Hoewel het gaat om de kracht van het beeld en de boodschap, ontpopt de cartoonistencompetitie zich niet echt als een adembenemende kijksport. De deelnemers buigen zich geconcentreerd over hun papier of over hun laptop met tekenprogramma, en het wachten is op de uitkomst. In de tussentijd zingt en musiceert een deel van de tekenaars voor elkaar en het publiek, en worden enkele eigen geïllustreerde boeken gesigneerd.

Het kleine, intieme evenement, waarvoor het huiskamercafé aan de Haagweg zich uitstekend leent, kent ook een familiaire afsluiter, meldt Wolterink. ,,Ze komen straks bij mij thuis eten.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.