Zeventiende editie van Leidse filmfestival biedt meer dan honderd verschillende films; kaartverkoop start over een week

Scène uit de film ’The Banshees of Inisherin’.

Theo de With
Leiden

Het Leiden International Film Festival (LIFF) biedt dit jaar meer dan honderd verschillende films. Het festival is van 3 tot en met 13 november.

De organisatie van het filmfestival maakt vandaag de programmering bekend. De kaartverkoop voor het festival begint op donderdag 20 oktober.

Eerder was al bekendgemaakt dat het festival opent met de Nederlandse première van de film ’The Banshees of Inisherin’ van regisseur Martin McDonagh. Hij vergaarde roem met zijn film ’Three billboards outside Ebbing, Missouri’. In zijn nieuwste film laat hij de sterren Colin Farrell en Brendan Gleeson bij elkaar komen op een Iers eiland, waar hun levenslange vriendschap onder druk komt te staan. Op het filmfestival in Venetië viel de film meteen in de prijzen.

De Leidse bioscopen staan elf dagen lang in het teken van het jaarlijks terugkerende festival. De meer dan honderd films worden meestal meer dan één keer gedraaid. Er staan in totaal zo’n driehonderd filmvertoningen op het programma.

(Tekst gaat door onder de foto.)

Publiek tijdens het Leiden International Film Festival.© Foto Richtje Nijhof

De programmeurs proberen vaak om de Nederlandse première te krijgen van films die pas enige tijd daarna in de bioscoop komen. ’The Banshees of Inisherin’ is daar een voorbeeld van, maar er lijken meer veelbelovende pareltjes bij te zitten. Zo gaat het kostuumdrama ’Emily’ over het leven van schrijfster Emily Brontë, bekend van de roman ’Wuthering heights’.

’The Lost King’ van regisseur Stephen Frears vertelt het waargebeurde verhaal van een amateurhistoricus, die op zoek gaat naar het vermiste graf van King Richard III. Ruben Östlund levert na zijn bekroonde film ’The Square’ nu een film af over de rijken der aarde. Acteur Woody Harrelson speelt de hilarische hoofdrol in ’Triangle of sadness’. Ook de film ’Bones and all’ beleeft in Leiden zijn Nederlandse première. Deze roadmovie is gemaakt door de Italiaanse regisseur Luca Guadagnino, die zich geliefd maakte met de zomerse film ’Call me by your name’.

Deze films zijn op een later moment allemaal in de reguliere bioscopen te zien, maar het LIFF heeft ook 43 films geprogrammeerd die buiten Leiden nergens in Nederland vertoond zullen worden.

(Tekst gaat door onder de foto.)

Film kijken in het Rijksmuseum van Oudheden.© Foto Paul de Bron Buckley

Verder biedt de zeventiende editie van het filmfestival ook een aantal eenmalige specials. Zo speelt multi-instrumentalist Jozef van Wissem op zaterdag 5 november live de soundtrack bij de horrorklassieker ’Nosferatu’. Er zijn een wijn- en een bierproeverij waarbij toepasselijke filmfragmenten worden vertoond. Ook is er een reeks Limited Edition voorstellingen, waarbij kunstenaar aan films gekoppeld zijn. Hier doen bijvoorbeeld muzikant I am Oak, het Leidse kunstenaarscollectief Roem en de Vlaamse beeldend kunstenaar Stijn ter Braak aan mee.

Overigens speelt niet alles zich in bioscopen af. Soms is een toepasselijke locatie bij een film gezocht. Zo worden ’The Mummy’ en ’Tutankhamun: The Last Exhibition’ gedraaid in het Rijksmuseum van Oudheden. De Hortus botanicus vormt het decor voor ’Little shop of horrors’ en ’Annihilation’.

Voor meer informatie en het complete programma: www.liff.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.