Britse minister van Financiën Kwarteng is ontslagen

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng is ontslagen door premier Liz Truss. Kwarteng bevestigde zijn ontslag op Twitter. De positie van Kwarteng stond onder zware druk vanwege de omstreden belastingplannen van de regering-Truss.

Kwarteng schreef dat Truss hem had gevraagd om zijn functie neer te leggen en dat hij dit heeft gedaan. Truss zei groot respect te hebben voor het besluit van Kwarteng om af te treden en dat hij het nationale belang voorop heeft gesteld. Het ontslag van Kwarteng werd eerder al gemeld in Britse media.

Kwarteng wordt opgevolgd door Jeremy Hunt. Hij was eerder onder meer minister van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid. Ook is er een nieuwe staatssecretaris van Financiën benoemd.

Kwarteng was eerder in Washington om de vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij te wonen en kwam vervroegd terug naar eigen land. Hij was nog geen zes weken minister van Financiën. Daarmee is hij de kortst zittende minister van Financiën in het Verenigd Koninkrijk sinds 1970. Kwarteng was vrijdag in Downing Street 10 voor een ontmoeting met Truss.

Truss geeft vrijdag een persconferentie waarin ze naar verluidt een ommezwaai gaat aankondigen in de belastingplannen. Die plannen hebben tot grote onrust op de financiële markten geleid vanwege zorgen over schade aan de Britse economie en overheidsfinanciën. Mogelijk gaat Truss aankondigen dat de bedrijfsbelasting verhoogd gaat worden. Eerder had ze gezegd dat die juist niet verhoogd zou worden. Truss had eerder al een geplande verlaging van de belastingen voor mensen met hoge inkomens geschrapt.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.