Stichting Bonaken Nederland viert 5 november ’honderd jaar’ bonaken bij Café Keijzer in Leimuiden

Op 5 november is er weer het traditionele NK Bonaken in café Keijzer in Leimuiden.© Foto Taco van der Eb

Marieta Kroft
Leimuiden

De Stichting Bonaken Nederland viert 5 november ’honderd jaar bonaken’ bij Café Keijzer in Leimuiden. Onder de deelnemers worden daarom die avond vijf flessen champagne verloot.

Of het kaartspel daadwerkelijk voor de eerste keer in 1922 werd gespeeld, staat niet vast. ,,We weten uit de overlevering dat gasten van het café op de oude locatie – tot 1957 – al decennia lang bonaakten’’, zegt voorzitter Wim Buskermolen. ,,Op grond van hun verhalen durven we de stelling aan dat het spel al in 1922 werd gespeeld bij Keijzer. ’’

Vijfde generatie

Mogelijk wordt er al sinds 1850 gebonaakt in Café Keijzer. In dat jaar kwam het café in handen van de familie Keyzer. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer: Sjaak en Joke Keijzer.

Voor het Nederlands kampioenschap bonaken op 5 november hebben zich al ruim honderd deelnemers opgegeven. Inschrijven kan nog steeds via www.bonaken.nl of die zaterdag aan de zaal. Deelname is gratis en de aanvang is 13.00 uur.

Cursus

Het kaartspel staat sinds 2017 jaar op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Om er zeker van te zijn dat de spelregels tot in lengte van jaren gekoesterd, beschermd en geconserveerd worden, geeft de ’Bonaken Academie’ een cursus op de vrijdagavonden 21 en 28 oktober in Café Keijzer aan de Dorpsstraat 30 in Leimuiden. De aanvang is 20 uur.

Lees ook: Alphenaar Piet van Zelst (74) zegeviert bij NK bonaken: ’Ik vecht de kleding van mijn lijf’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.