Afgebrokkeld muurgedicht van Jan Wolkers in Oegstgeest is in ere hersteld

Het herstelde muurgedicht.© Foto Hielco Kuipers

Theo de With
Oegstgeest

Het muurgedicht van Jan Wolkers in Oegstgeest is in ere hersteld. Het is woensdagmiddag opnieuw onthuld.

Het gedicht werd in 2017 aangebracht op een blinde muur aan de Deutzstraat in Oegstgeest. Het was toen precies tien jaar geleden dat de schrijver, schilder en beeldhouwer op 81-jarige leeftijd overleed. Met een muurgedicht tegenover zijn geboortehuis werd de herinnering aan de flamboyante Wolkers levend gehouden.

Sindsdien wordt ook elk jaar in zijn geboortedorp Oegstgeest in oktober de Wolkersmaand gehouden. In deze maand is hij zowel geboren als gestorven. Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt is de drijvende kracht achter alle activiteiten.

,,Helaas heeft het muurgedicht het niet lang volgehouden’’, moet ze constateren. ,,Dat lag niet aan het gedicht, maar aan de muur. De ondergrond bleek niet goed te zijn, waardoor de aangebrachte laag ging afbrokkelen. Dit had niemand verwacht. Als je ziet hoe lang de muurgedichten in Leiden meegaan, hadden we hier niet op gerekend.’’

Toch bleek herstel onvermijdelijk als Oegstgeest het Wolkers-gedicht voor de toekomst wilde behouden. De Warmondse kunstenares Judith van der Meer heeft het gedicht ’Herinnering’ opnieuw op de muur geschilderd. Daaraan voorafgaand is de muur opnieuw gestuct en geprepareerd, zodat niet opnieuw vroegtijdig het verval zijn intrede doet.

(Tekst gaat door onder de foto.)

Het muurgedicht van Jan Wolkers in de Deutzstraat in Oegstgeest.© Foto Hielco Kuipers

Net als de vorige keer heeft het Cultuurfonds Oegstgeest de taak op zich genomen om de financiering rond te krijgen. ,,Het gaat om een bedrag van enkele duizenden euro’s. Daarnaast hebben allerlei mensen zich belangeloos voor dit project ingezet.’’ Het gedicht is woensdag onthuld door cultuurwethouder Dick de Groot en Jetteke Bolten-Rempt, voorzitter van het Cultuurfonds Oegstgeest.

Hiermee is de Wolkersmaand nog niet ten einde. Komende zondag wordt het radioprogramma ’Vroege Vogels’ live uitgezonden vanuit Kasteel Oud Poelgeest. In de uitzending wordt ook de winnaar van de Jan Wolkersprijs bekendgemaakt. De onderscheiding is bedoeld voor de schrijver van het beste Nederlandse natuurboek van het afgelopen jaar.

Op woensdag 26 oktober, de geboortedag van Wolkers, is er een wandeling onder leiding van een gids langs plekken die een rol hebben gespeeld in het werk en het leven van Jan Wolkers.

Meer informatie: www.terugnaaroegstgeest.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.