Enquête: ’Maak 3 oktober weer gezellig’

Feest bij het pleintje voor de Hooglandse Kerk.© Archieffoto Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

Een ruime meerderheid in Leiden vindt dat er bij de komende vieringen van 3 oktober minder beperkingen moeten gelden. Want het was drie weken geleden, door de maatregelen van het stadsbestuur, aanzienlijk minder druk, minder gezellig, en optredens rond Nieuwe Rijn en Hooglandse Kerk werden node gemist.

Dat blijkt uit een digitale enquête die de raadsleden Christiaan Mulder (VVD) en Sander van Diepen (D66) hielden en waarop 2.600 inzendingen kwamen. ’Overweldigend’, vinden de twee. De uitkomsten heeft het duo inmiddels overhandigd aan burgemeester Henri Lenferink.

Volle kracht

Vooral de burgemeester vond het te druk in de stad, op 2 en 3 oktober 2019. Onveilig ook. Daarom stelde hij een reeks nieuwe maatregelen voor om dat te beperken. Vanwege corona konden die echter niet of nauwelijks worden ingezet en uitgevoerd tijdens de vieringen in 2020 en 2021. Het was dus begin deze maand voor het eerst dat de volle kracht van de nieuwe feestbepalingen zichtbaar werd.

De tweede editie van het jongerenfestival in park Matilo, om de binnenstad een beetje te ontzien, werd alom geprezen. De ’rust’ die daardoor ontstond in de binnenstad, mede ook veroorzaakt door het uitblijven van optredens en activiteiten rond Nieuwe Rijn en Hooglandse Kerk, zorgde echter ook voor teleurgestelde en kritische reacties. ’Het had een gewone zaterdagavond kunnen zijn’, zo tekenden Mulder en Van Diepen op.

Minder

Het raadsduo hoorde de kritiek om zich heen en wilde via een peiling uitvinden of die opvattingen ook breed in Leiden gedragen werden. Dat blijkt het geval. Uit de enquête komt naar voren dat 78 procent het Feest der Feesten minder gezellig vond. Dit terwijl 87 procent het slecht of heel slecht vindt dat ’levende muziek’ op veel plaatsen in het centrum ontbrak. Het was kortom ’te tam’.

Om dat te onderstrepen, geven Mulder en Van Diepen een deel van de reacties prijs. Die variëren van ’Probeer het niet zo over te reguleren’ tot ’breng het feest terug in de stad’. Begin januari wordt Leidens Ontzet in de lokale politiek besproken en geëvalueerd. De stadspeiling wordt daarbij door VVD en D66 nadrukkelijk onder de aandacht gebracht.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.