Werkgroep Duurzaam van de Leidse Burgemeesters- en Professorenwijk blij met schrappen zonnepanelenregel

De kleur van het dak is niet langer bepalend voor die van zonnepanelen.© Foto Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiden

De werkgroep Duurzaam Profburgwijk is blij met het besluit van de Leidse gemeenteraad, dat de kleur van de zonnepanelen niet langer hoeft te passen bij de kleur van het dak. De werkgroep, die bewoners van de Professoren- en Burgemeesterswijk adviseert over energiebesparing, vond de kleurregel een belemmering, zegt voorzitter Han van Overbeeke van de wijkvereniging.

Omdat de hele Professoren- en Burgemeesterswijk beschermd stadsgezicht is, mochten daar volgens de welstandsregels alleen zonnepanelen in dezelfde kleur als het dak worden gelegd. De meeste pannendaken in de wijk zijn rood. Zonnepanelen in die kleur zijn duur, moeilijker verkrijgbaar en leveren een lager rendement dan zwarte panelen.

D66-raadslid Antje Jordan vroeg verantwoordelijk wethouder Julius Terpstra vorige week om de kleurregel te schrappen. Die stribbelde tegen, maar de gemeenteraad bleek eensgezind voor het voorstel van Jordan. ,,Gewoon oplossen, zodat mensen hun huis op een fatsoenlijke manier kunnen verduurzamen’’, aldus VVD’er Tom van Leest.

Van Overbeeke weet dat de werkgroep Duurzaam er blij mee is, maar weet niet hoe de versoepeling van de regels verder valt in de wijk. ,,We weten dat er wijkbewoners zijn die hechten aan het karakter van de wijk en ook bewoners die willen verduurzamen. Een peiling daarover hebben we niet gedaan, dus het is lastig om aan te geven hoe dat in de wijk ligt.’’

Dat bewoners die wilden verduurzamen last hadden van de regels, weet de voorzitter van de wijkvereniging wel. ,,We hebben daar geen cijfers over, maar ik ken er uit mijn directe omgeving wel een aantal voorbeelden van en ook de werkgroep Duurzaam geeft aan dat burgers last hebben van de geldende regels.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.