Nieuw setje sancties moet einde maken aan hardnekkig afvalprobleem op de Leidse markt

Keurig in de container.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De sancties voor het dumpen of achterlaten van afval op de Leidse markt, worden strenger. Tegelijkertijd presenteert de stichting marktpromotie een plan om de hoeveelheid plastic (tasjes) aanzienlijk terug te dringen. Dat antwoordt het stadsbestuur op vragen van raadslid Lianne Raat van de Partij voor de Dieren.

Volgens Raat wordt het eindelijk eens tijd dat de aanhoudende afvalproblemen op de markt wordt opgelost. De Partij voor de Dieren heeft dit probleem al meerdere keren aangekaart en in het verleden maakten ook andere raadsfractie en milieuorganisaties zich er boos om. ’Bijna elke woensdag en zaterdag ligt de gracht na afloop van de markt vol met afval. Fruitdozen, piepschuimbakken, plastic tasjes en wat allemaal nog niet meer, komen in het water terecht’, schrijft Raat.

Dezelfde

Volgens het raadslid is dat niet alleen het geval tijdens de marktdagen in de binnenstad bij Nieuwe Rijn, Aal-, Vis- en Botermarkt. ’Ook elders in Leiden ligt na afloop van de markt veel afval op straat. Daar staan veelal dezelfde ondernemers als op de markt in de binnenstad.’

De Partij voor de Dieren weet dat de gemeente en vertegenwoordigers van de ambulante handel met regelmaat overleggen, en dat rommel en troep dan hoog op de agenda staan. Raat ziet daar echter in de praktijk weinig tot niets van terug.

Setje

Toch is er zicht op verbetering, meldt het stadsbestuur. In de afgelopen maanden zijn er al extra afvalcontainers neergezet. En er komt nog dit jaar een vernieuwd setje regels, inclusief waarschuwingen en boetes, voor marktkooplui die allerlei verpakkingsmateriaal en ander vuilnis achterlaten. Hoe hoog de boetes worden en welke andere maatregelen op stapel staan, is nu nog niet bekend.

Dunne plastic tasjes op en rond de Leidse markt vormen een apart hoofdstuk. Ze zijn wettelijk verboden, maar voor warenmarkten wordt een uitzondering gemaakt. Kooplui mogen ze gebruiken, maar dan alleen voor bederfelijke waar of lekkende voedingsmiddelen.

Kleinere

Volgens Raat wordt in Leiden niet of nauwelijks gelet op dat voorgeschreven onderscheid. De kunststof draagzakjes zijn over de hele markt in zwang. In samenwerking met de marktcommissie gaat het stadsbestuur studeren op een oplossing, zodat de tasjes alleen nog in een veel kleinere oplage worden gebruikt.

Alle nieuwe marktnormen worden in de gemeenteraad besproken en zijn waarschijnlijk begin volgend jaar van kracht.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.