Herfstvakantie in de Leidse regio: kastanjes rapen in het park of Kastanjerrr in de schouwburg?

De musical ’Kruimeltje’ is zondag te zien in de Leidse Schouwburg.

Theo de With
Leiden

Het is herfstvakantie in Leiden en omgeving. Als de verveling mocht toeslaan, zijn er genoeg leuke uitjes te bedenken.

Het allerleukst is het natuurlijk om naar buiten te gaan. Weer of geen weer, in het bos of het park is altijd iets te beleven. Maar ook de musea, bioscopen en theaters in de regio hebben hun aanbod deze week afgestemd op schoolkinderen met een zee aan vrije tijd.

De Leidse Schouwburg biedt al een aantal jaren in de herfstvakantie het Kastanjerrr Festival aan. Er wordt woensdag om 13.30 uur afgetrapt met een kindercollege. Medewerkers van de schouwburg laten zien wat er achter de schermen gebeurt. Sonia Eijken (bekend van ’Brugklas’ en ’Locked out’ is de presentator. Het kindercollege is gratis toegankelijk, maar er moet wel vooraf een kaartje worden gereserveerd.

Er zijn woensdag in de schouwburg ook workshops dans, toneel en musical. Op donderdag 27 oktober is de voorstelling ’Ravi de Robot’ (5+) van Sonnevanck & Silbersee te zien. Het verhaal draait om een ontzettend eigenwijze robot.

Een dag later staat een heuse Shakespeare op het programma. Van de beroemde komedie ’As you like it’ is een knettergekke bewerking gemaakt voor kinderen vanaf 8 jaar. De musical ’Kruimeltje’, gebaseerd op het aloude kinderboek over een straatschoffie, is de afsluiter van Kastanjerrr. Deze muzikale voorstelling is op zondagmiddag twee keer te zien in de Leidse Schouwburg.

De andere theaters in de regio hebben deze week niet echt hun aanbod afgestemd op op vakantie vierende kinderen. In de bioscopen draaien daarentegen volop kinderfilms. Zo is de Nederlandse animatiefilm ’Knor’ terug in de bioscopen. Deze film won vorige maand een Gouden Kalf voor beste film. Dat is nooit eerder aan animatiefilm gelukt. De stop-motionfilm is gebaseerd op het boek ’De wraak van Knor’ van Tosca Menten, die ook de boeken over Dummie de Mummie schreef. De film draait onder meer in Leiden, Noordwijk en Alphen aan den Rijn. Natuurlijk zijn er in deze tijd van het jaar ook sinterklaasfilms te zien op het witte doek: ’De Grote Sinterklaasfilm: Gespuis in de speelgoedkluis’ en ’De Club van Sinterklaas en de race tegen de klok’.

Ook bijna alle musea in Leiden bieden deze week extra activiteiten aan, zoals knutselen of een speurtocht. Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn is altijd al sterk gericht op kinderen, maar doet er deze week een extra schepje bovenop. Er kan bijvoorbeeld worden gemarcheerd met Romeinse soldaten en komend weekend staat alles in het teken van smeden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.