Maand van Toetanchamon in Rijksmuseum van Oudheden: Honderd jaar geleden werd graf van farao geopend

Masker van farao Toetanchamon.© Foto Dieter Hawlan

Theo de With
Leiden

Honderd jaar geleden werd in Egypte het graf van farao Toetanchamon gevonden. Reden voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden om november uit te roepen tot maand van Toetanchamon.

Op 4 november 1922 werd in het woestijnzand van de Vallei der Koningen de eerste traptrede gevonden, die leidde naar het graf van Toetanchamon. Het graf bleek ongeschonden en bevatte een enorme hoeveelheid rijkdommen. Het vele goud maakte de jong gestorven koning ruim drieduizend jaar na zijn dood wereldberoemd.

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) staat een maand lang stil bij de meest legendarische farao van Egypte. Op vrijdag 4 november wordt de themamaand afgetrapt met een feestavond. Negen specialisten geven speedlezingen en er zijn rondleidingen over de afdeling Egypte en de tijdelijke tentoonstelling over de antieke havenstad Byblos. Verder kunnen bezoekers hiëroglyfen leren schrijven, het masker van Toetanchamon namaken of een oud-Egyptisch bordspel spelen. De toegang is gratis, maar aanmelding vooraf verplicht.

Tijdens het Leiden International Film Festival draaien op woensdag 9 en donderdag 10 november de films ’The Mummy’ en ’Tutankhamun, the last exhibition’ in het museum.

Op woensdag 16 november wordt het nieuwe boek ’Op het spoor van de grafrovers van Toetanchamon, cold case KV62’ gepresenteerd. Martin Hense en Jolanda Bos doen daarin verslag van hun onderzoek naar grafroven in de oudheid.

Verder zijn er gedurende de maand lezingen over Toetanchamon, over zijn garderobe en over het spijkerschrift. Ook zijn er activiteiten die speciaal op kinderen zijn gericht. De afsluiting is maandag 28 november een discussie over het tonen van menselijke resten.

Meer informatie: www.rmo.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.