Leiderdorpse marathoncrack Brinkman pakt eindzege in Word Series trailrunning

Nienke Brinkman eerder dit jaar, na een overwinning in Zwitserland.© ANP

ANP
MADEIRA

Atlete Nienke Brinkman uit Leiderdorp heeft zich op het Portugese eiland Madeira verzekerd van de eindzege in de Golden Trail World Series. De 29-jarige specialiste op de lange afstanden won de vierde van de vijf races die de finale vormen van de serie wedstrijden in het trailrunning, hardlopen over onverharde en vaak moeilijk begaanbare paden, meestal in bergachtig gebied.

Brinkman veroverde deze zomer als eerste Nederlandse atlete een medaille bij de marathon op de Europese kampioenschappen atletiek. Ze behaalde brons in de wedstrijd over 42,195 kilometer in München. Dit voorjaar verbeterde ze in de marathon van Rotterdam het Nederlands record van Lornah Kiplagat en zette het op 2.22.51.

De voormalig hockeyster, die woont en werkt in Zwitserland, combineert het hardlopen op de weg met trailrunning. Ze behoort in deze discipline tot de besten van de wereld. Ze won dit jaar al drie 'klassiekers', de Zegama in Spanje, de Pikes Peak Ascent in de Verenigde Staten en de Flagstaff Sky Peaks, eveneens in de VS. De finale op Madeira bestaat uit vijf races in vijf dagen. De totale afstand bedraagt 105 kilometer.

Lees ook: Nienke Brinkman na EK-medaille op de marathon: ’Die laatste kilometer was echt niet leuk’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.