Moed nodig om De Grote Pensioenroof te voorkomen | column

Jan-Kees Emmer

Krijgt u ook zo’n ongemakkelijk gevoel van het gemorrel aan ons pensioenstelsel?

Natuurlijk, het was de afgelopen jaren geen vetpot. Door lage rekenrentes zagen we de pensioenaanspraken in nagenoeg hetzelfde tempo wegsmelten als de ijskappen op Groenland. Zuur voor alle pensioengerechtigden. Een tijdbom voor allen die nog aan het sparen zijn. En dat terwijl ons pensioenstelsel volgens vriend en vijand bejubeld wordt als het beste van de wereld. We zitten met z’n allen op een bijeen gespaarde berg van 1500 miljard euro.

Al ruim tien jaar is er een hardnekkige lobby om het stelsel te ’verbeteren’. Veel gehoorde gelegenheidsargumenten zijn dat arbeidsmobiliteit steeds vaker leidt tot kostbare pensioenbreuk en dat de vergrijzing het stelsel uitholt. Volgens de voorstanders is het nieuwe stelsel voor al deze malheur een toverdrank.

Met ’eigen’ spaarpotjes kan er geen sprake meer zijn van pensioenbreuk en dobberen we mee op de waarde van de wereldwijde beurzen, zowel in voor- als tegenspoed. Zekerheid over de hoogte van het pensioen wordt daarbij aan de kant gezet. Het is daarom de vraag of het middel niet erger is dan de kwaal.

Als dit stelsel er komt, moet de grote pensioenpot worden herverdeeld over alle pensioengerechtigden. En daar begint de ellende. Want niet duidelijk is hóe de verdeling gaat plaatsvinden. Vooral vijftigplussers moeten vrezen al ’gerold’ te worden, nog voor het pensioen van start gaat. Kortom, de wijziging die er nu ligt lijkt voornamelijk verliezers te kennen. Of toch niet?

Nee, er zijn ook winnaars in dit miljardenbal. De zelfverklaarde financiële genieën van private equity en hedgefondsen die voor de fondsen de beleggingen gaan doen. Nu al strijken zij een kwart van het ingelegde vermogen (10 miljard euro!) op aan uitvoeringskosten en vermogensbeheer. Je voelt aan je water dat dat straks niet minder wordt.

Het is aan de Tweede en Eerste Kamer om deze gekte een halt toe te roepen. Probleem is dat veel van onze volksvertegenwoordigers na tien jaar debatteren murw zijn en de wet, die ze vaak niet eens helemaal snappen, er doorheen willen drukken om er vanaf te zijn.

Gelukkig zijn er pensioenexperts als Pieter Omtzigt van Lijst Omtzigt (Tweede Kamer) en Martin van Rooijen van 50Plus (Eerste Kamer) die hardnekkig verzet mobiliseren.

Nu maar hopen dat genoeg Kamerleden de moed hebben met deze twee mee te stemmen… Wellicht kan de grote pensioenroof dan alsnog voorkomen worden.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.