Scholz bezoekt China en wil andere koers varen

ANP Producties | Bron: ANP
Beijing

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vertrekt donderdag naar Beijing voor een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping. Hij brengt als eerste westerse leider een kort bezoek aan het land sinds Xi twee weken geleden werd herkozen als partijleider en zijn machtspositie in het land verder versterkte door vooral bondgenoten op belangrijke posities te benoemen.

In aanloop naar zijn reis heeft Scholz een koerswijziging aangekondigd ten opzichte van China. Hij wees erop dat de belangrijke handelspartner van de Duitsers meer nadruk legt op de nationale eenheid en het versterken van het communistische systeem. "Het China van vandaag is niet meer hetzelfde als vijf of tien jaar geleden", aldus Scholz in de krant FAZ. "Het is duidelijk dat als China verandert, de manier waarop we met China omgaan ook moet veranderen."

Waar zijn voorganger Angela Merkel koos voor pragmatisme en samenwerking met de Chinezen, wil Scholz minder afhankelijk zijn van het land. Vooral als het gaat om belangrijke en zeldzame grondstoffen of toekomstige technologieën. Dat is de reden dat Duitsland bedrijven stimuleert dit soort producten ook elders vandaan te halen, aldus de bondskanselier.

De Duitse regeringsleider zegt tijdens zijn gesprek met Xi de mensenrechten in het land en de onderdrukking van minderheden zoals de Oeigoeren te willen bespreken. Ook hoopt hij dat Beijing Moskou onder druk zet over de inval in Oekraïne. "Als permanent lid van de Veiligheidsraad heeft China een bijzondere verantwoordelijkheid. Duidelijke woorden van Beijing tot Moskou zijn belangrijk, om het Handvest van de Verenigde Naties en zijn principes hoog te houden."

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.