Kabinet overweegt om geen gebruik meer te maken van Facebook

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) gaat mogelijk besluiten dat de overheid vanwege privacy geen gebruik meer mag maken van Facebook, zoals eerder ook al gebeurde in Duitsland. De bewindsvrouw heeft doorgelicht of het sociale medium zich wel aan de regels houdt, bijvoorbeeld waar het aankomt op privacy en het cookiebeleid. Haar bevindingen liggen nu ter wederhoor bij moederbedrijf Meta, voordat ze volgende week bekendmaakt of de Nederlandse overheid nog actief blijft op het platform.

De Duitse equivalent van de Autoriteit Persoonsgegevens maakte begin dit jaar bekend dat overheidsorganisaties in het land hun pagina's op Facebook moeten sluiten, omdat het sociale medium zich niet houdt aan de privacywetgeving. Dat was aanleiding voor Van Huffelen om te onderzoeken of een dergelijk besluit ook nodig is in Nederland. Ze wil niet zeggen welke bevindingen ze aan Facebook heeft voorgelegd naar aanleiding van het onderzoek en ook niet vooruitlopen op een besluit.

"Als Facebook niet voldoet aan de vereisten zal die dat alsnog moeten doen, omdat we er anders afscheid van moeten nemen", zegt Van Huffelen tegen het ANP. Ze heeft het hier over de pagina's die overheidsorganisaties hebben op Facebook. Het ministerie van Defensie heeft bijvoorbeeld een pagina met 29.000 volgers met wervende video's over het leger. De staatssecretaris maakt zich zorgen over de gegevens die Meta bijhoudt van bezoekers van zulke pagina's.

Het onderzoek naar Facebook past bij het voornemen van het kabinet om strakker in de gaten te houden of sociale media zich aan de regels houden. Van Huffelen wil ook onderzoeken instellen naar Twitter en TikTok. Daarbij gaat het over de manier waarop de overheid op deze platformen actief is en over hoe wordt omgegaan met gegevens van Nederlandse gebruikers in het algemeen.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.