Leidse burgemeester ’heeft iets uit te leggen’ in Dorpskerk Leiderdorp

De Dorpskerk aan de Hoofdstraat in Leiderdorp.© Eigen foto

Aad Rietveld
Leiderdorp

De Leidse burgemeester Henri Lenferink houdt woensdag 16 november in de Dorpskerk in Leiderdorp een lezing over de geschiedenis van die kerk. Het is een van de activiteiten vanwege het 400-jarig bestaan van het godshuis.

De eerste kerk aan de Hoofdstraat in Leiderdorp, die werd gebouwd rond 1200, was tijdens het beleg van Leiden het hoofdkwartier van de Spaanse legerleider Francisco de Valdez en werd voor hun vertrek door de Spanjaarden in 1574 verwoest.

Leiden hield de bouw van een nieuwe kerk in de buurgemeente tientallen jaren tegen, omdat het niet wilde dat de buurgemeente zich verder zou ontwikkelen. Stadssecretaris Jan van Hout liet zelfs de stenen voor de herbouw van de Leiderdorpse kerk weghalen en muren die al waren gemetseld weer afbreken. Uiteindelijk beslisten de Staten van Holland in 1620 dat er wel een nieuwe kerk mocht komen aan de Hoofdstraat.

’Burgemeester Henri Lenferink heeft dus iets uit te leggen aan de Leiderdorpers op deze bijeenkomst’, schrijft de organisatie van de lezing in de aankondiging. De burgemeester begint woensdagavond 16 november om 20.00 uur aan zijn verhaal. Na afloop daarvan kunnen de bezoekers hem vragen stellen. De toegang is gratis.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.