Kabinet kijkt naar tegemoetkoming Surinaamse ouderen om AOW-gat

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Surinaamse ouderen die AOW mislopen omdat zij niet een volledige AOW hebben opgebouwd, krijgen mogelijk een eenmalige onverplichte tegemoetkoming van de overheid. Het kabinet onderzoekt of dat mogelijk is, laat minister Carola Schouten (Sociale Zaken) weten. Het gaat om mensen die naar Nederland kwamen voordat Suriname in november 1975 onafhankelijk werd.

Zij hebben geen volledige oudedagsvoorziening opgebouwd over de jaren die ze in Suriname woonden, hoewel het land toen nog wel in het Koninkrijk der Nederlanden zat. De ouderen ervaren dat als een groot onrecht, ziet de minister. "De gesprekken met ouderen uit de Surinaamse gemeenschap hebben een diepe indruk op mij gemaakt. In het vraagstuk rondom de onvolledige AOW ervaren zij groot onrecht. Ik begrijp die gevoelens." Daarom kijkt het kabinet naar een eenmalige tegemoetkoming, "als gebaar van erkenning richting deze ouderen", aldus de bewindsvrouw.

Er zijn geen mogelijkheden om de AOW-opbouw voor deze groep te repareren, zo adviseerde de Raad van State onlangs aan het kabinet. Daarom kijkt het kabinet nu naar een eenmalige tegemoetkoming, zoals een commissie vorig jaar zomer ook al had geopperd.

De uitkomst van het onderzoek wordt in het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.