Sinterklaas rijdt op een wit paard tussen sponsorauto’s en Fietsmaatjes door centrum Leiden

1 / 3
Erna Straatsma
Leiden

Pieten met lange blonde haren, of rode krullen en een groene jurk aan. Sinterklaas zelf is zaterdagmiddag in Leiden als vanouds: in een rood gewaad rijdt hij op een wit paard door het centrum.

Het maakt de kinderen allemaal niet uit hoe de pieten eruit zien. Ze herkennen de hulpen van de goedheiligman feilloos, wat voor kleding of kapsel die ook hebben. ,,Pieeet, pieeet’’, schreeuwen ze, in afwachting van snoep of een handdruk. Dat eerste blijft uit, er is nauwelijks snoep om uit te delen. De pieten dragen geen jutezakken met pepernoten en suikergoed, maar een handdruk of een armzwaai, dat kan wel. ,,Vroeger gooiden ze hier pepernoten het publiek in’’, zegt een vader, met weemoed in zijn stem. ,,Dat mag zeker niet meer.’’

Opgewonden

Rond het middaguur arriveert Sinterklaas op zijn pakjesboot om af te meren op de Beestenmarkt. Daar staat een menigte opgewonden kleuters en peuters met hun ouders te wachten. Ook zijn er veel agenten en handhavers, die het verkeer regelen en toezicht houden.

Haast maakt de oude bisschop niet, ook al is hij deze zaterdag overal in het land aanwezig. Rustig stapt hij de boot af, zwaait even naar alle kinderen op een podium en begint daarna aan een lange tocht door het stadscentrum. Te paard, zoals hij dat al jaren doet.

Fietsmaatjes

Sinterklaas is niet van plan zich aan de tijd aan te passen. Hij blijft gewoon paardrijden tussen auto’s en busjes met sponsornamen in, door de Haarlemmerstraat. Voor hem ook geen Fietsmaatje, al rijden die in groten getale mee in de optocht door het stadscentrum. Fietsmaatjes zijn duofietsen voor ouderen of gehandicapten, die zo met hulp van een andere fietser een ritje kunnen maken.

Op de hoek van de Haarlemmerstraat en de Stille Mare verbaast een moeder zich over een oudere piet met witte handschoenen. ,,Sinds wanneer dragen pieten witte handschoenen?” En waarom rijdt deze man in een dure, grote auto met een groep collega’s op de achterbank? Kunnen ze niet lopen?

Pepernoten

Maar, zoals gezegd, kinderen maakt dat allemaal niet uit. Ze vermaken zich kostelijk. Hebben zelf ook vaak een pietenpak aan, in alle kleuren van de regenboog. Op hun gezichten zit soms een zwarte veeg, maar vaak ook niet. Allen jammer van dat snoep, dat maar niet komt. ,,Kom, we gaan even naar de winkel, dan kopen we daar wat pepernoten’’, zegt een moeder als de optocht voorbij is.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.