OM eist 14 jaar en tbs tegen turnleraar voor doden Esmee

ANP
DEN HAAG

Het Openbaar Ministerie heeft maandag een gevangenisstraf van veertien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 33-jarige O. G., die verdacht wordt van het misbruiken en doden van de 14-jarige Esmee.

Lees hier alles over Esmee

Daarnaast wordt hij verdacht van het wegvoeren van haar lichaam en het bezit van kinderporno. De officier van justitie gaat uit van doodslag.

Het slachtoffer werd op 31 december door een groepje sporters aangetroffen in een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden. G. kreeg die nacht al twee keer politie aan de deur en werd ’s middags aangehouden.

De turnleraar heeft toegegeven dat hij een seksuele relatie had met het meisje uit Hazerswoude-Rijndijk en dat zij bij hem thuis in Leiden kwam. Op 30 december kregen ze ruzie. Het meisje kwam volgens het OM om het leven als gevolg van verwurging. G. zegt zich dit moment niet te kunnen herinneren.

Lees ook: Moordenaar ’herinnert’ zich niet meer dat hij Esmee heeft gewurgd

Volgens de officier is er onvoldoende bewijs voor voorbedachten rade. Wel schetste ze het scenario dat Esmee met zichzelf in de knoop zat. Ze begon Van de G. ’te claimen’. Hij zag zich gesteld voor een onmogelijke keuze, want bij het verbreken van de ‘relatie’ zou die ook uitkomen.

De verdachte heeft bekend dat hij het lichaam vervolgens uit de flat heeft gedragen. De Leidenaar legde het stoffelijk overschot van het meisje in eerste instantie uit het zicht neer tegen een boom in de buurt van zijn huis. Hij tilde haar daarvoor op zijn rug. Vervolgens gebruikte hij de fiets van Esmee om het lichaam nogmaals te verplaatsen.

Haar telefoon gooide hij weg in het water. Haar fiets parkeerde hij ver weg in Leiden-Noord. ’Esmee moest uit zijn leven verdwijnen, tot elke tastbare herinnering aan toe’, zei de officier van justitie. Zo maakte hij ook direct een afspraak met zijn kapster, voor een nieuwe look.

Persoonlijkheidsstoornis

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum concludeerden dat Van der G. een persoonlijkheidsstoornis heeft en een afwijkende seksuele voorkeur. Hij zou vallen op pubers van 12 tot 16 jaar. Het doden van Esmee is hem in verminderde mate toe te rekenen.

De gedragsdeskundigen adviseren een lange en klinische behandeling in de vorm van tbs met dwangverpleging. Van de G. noemt dwangverpleging intens, maar zegt behandeling te aanvaarden. Naast de celstraf en de tbs-maatregel eiste de officier van justitie een beroepsverbod van vijf jaar voor functies als sportleraar.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.