Hidde leeft dankzij de stamcellen van zijn zus: ’Lopen van het LUMC naar de stamkroeg in Ter Aar en zo aandacht vragen voor meer stamceldonoren’

Er is weer licht aan het eind van de tunnel voor Hidde van Dijk die de levensreddende stamcellen van zijn zus Geke kreeg.© Foto Taco van der Eb

Marieta Kroft
Alphen aan den Rijn

De wereld staat stil voor Hidde van Dijk (25) als hij in augustus 2021 de diagnose acute leukemie krijgt. Woensdag 7 december, precies een jaar na de levensreddende stamceldonatie van zijn zus Geke (29), lopen ze allebei een halve marathon van het LUMC in Leiden naar hun geboortedorp Ter Aar.

Hidde en Geke van Dijk, beiden uit Alphen aan den Rijn, vragen daarmee aandacht voor de in Leiden gevestigde stichting Matchis die stamceldonatie regelt. „Hopelijk melden zich meer stamceldonoren.”

Ook hun broer Jelle en de huisgenoten van Hidde lopen mee. Halverwege sluiten bovendien collega’s en vrienden aan. „Wie wil, is van harte welkom om mee te lopen”, zegt Hidde uitnodigend. Ook bij storm, regen en sneeuw gaat de tocht door. „Alleen bij code rood, gaan we twijfelen”, merkt Hidde tijdens het interview in het huis van zijn zus op. Zij kijkt hem vragend aan: „Als het aan mij ligt, lopen we dan ook.”

Spannend

De twee kunnen weer lachen na een spannende tijd. De narigheid voor Hidde begint in augustus 2021. Van de één op de andere dag krijgt hij longontsteking. „Het voelde alsof er in mijn ribben was gestoken. Op een foto was een longontsteking te zien. En ik bleek erge hoge ontstekingswaarden te hebben. Verder bloedonderzoek wees dat uit dat ik acute leukemie had.”

Er volgt een zes weken lange opname in het Haagse Hagaziekenhuis, want de ziekenhuizen dichter bij huis zijn vol. Een eerste chemokuur slaat niet aan. De tweede komt er dus vlak achteraan. „De arts vroeg in die tijd of ik broers en zussen had. Uit interesse dacht ik toen.”

Stamceltransplantatie

Later blijkt die vraag een diepere achtergrond te hebben. Hidde moet een stamceltransplantatie ondergaan. De broer en zus van Hidde twijfelen geen moment: alles wat kan bijdragen aan het herstel pakken ze aan. Toch blijft het spannend of de weefseltypering van de twee aansluit op dat van Hidde. De kans op een match tussen je eigen bloed en dat van een donor uit de familie is slechts 25 procent.

Het bloedweefsel van Hiddes broer komt niet overeen met dat van hem en is dus ongeschikt. Maar tot hun grote opluchting hebben Hidde en Geke een match van 100 procent. „Vervolgens kreeg ik allerlei onderzoeken zoals een hartfilmpje, een longfoto en verder bloedonderzoek’, vertelt Geke. „En gesprekken of ik het echt wilde.”

Groeifactoren

Geke wil het echt en de datum van 6 december 2021 voor de donatie staat. Vier dagen ervoor begint ze met ’groeifactoren’ inspuiten. „Daardoor gingen mijn stamcellen groeien en kwamen ze in mijn bloed terecht”, legt ze uit. De ochtend van de transplantatie meldt ze zich bij het LUMC. Ze krijgt in allebei haar armen een naald. „Via de naald in mijn ene arm ging het bloed vol met stamcellen eruit. Via de naald in mijn andere arm kreeg ik mijn bloed zonder stamcellen terug.”

Voelde Geke zich in de dagen vóór de transplantatie, toen de stamcellen groeiden, zich wat minder fit - ’een beetje hoofdpijn en licht grieperig gevoel’ - op het moment dat het bloed via de naald haar lichaam verlaat, voelt ze zich gelijk opknappen.

Hidde is intussen erg ziek. Hij zit weer aan de chemo. Die legt zijn beenmerg ’plat’, zodat de gezonde stamcellen van Geke er aan het werk kunnen.

Bijzonder

Geke zit zes uur lang aan het infuus. Het mooiste moment van die dag is voor haar als Hidde, die elders in het LUMC verblijft, haar met hun broer Jelle een half uurtje komt opzoeken. „Dat was bijzonder ja”, memoreert Hidde. „Het is al speciaal om te zien dat er bloed voor mij wordt afgetapt. Als het dan van mijn eigen zus is, is dat nog mooier.

Als Geke eind van de middag het ziekenhuis verlaat, voelt ze zich weer de oude. „De ingreep viel heel erg mee.” Hidde is de volgende dag aan de beurt om de stamcellen van zijn zus toegediend te krijgen. Vlak voor Kerstmis mag hij weer naar huis, althans naar het huis van zijn ouders in Ter Aar.

Hidde voelt zich langzamerhand steeds sterker worden. Hij werkt alweer drie dagen in de week in de machinebouw. Het sporten heeft hij na de transplantatie langzaam opgebouwd met een personal trainer. Nu voetbalt Hidde vooral en traint hij twee keer per week voor de halve marathon.

(Tekst gaat door onder de video)

Video: Tom Videocontent

Zijn droom om een halve marathon te lopen - de afstand tussen het LUMC in Leiden en zijn stamkroeg aan het Vosholplein in Ter Aar – gaat uitkomen. „Ik ren nu al vijftien kilometer achter elkaar. Zes erbij moet kunnen op 7 december.”

Ook wijkverpleegkundige Geke werkt keihard om de 21 kilometer op 7 december te halen. „Ik kwam nooit verder dan 6 kilometer. Nu loop ik drie keer in de week. Daarna ben ik wel moe, maar ook ik ga het redden.”

Lees ook: Marlon heeft lymfeklierkanker en zoekt al drie jaar naar een levensreddende stamceldonor: ’LUMC-studie moet mij nu redden’

Actie voor Stichting Matchis voor meer stamceldonoren

Hidde en Geke van Dijk beginnen met hun andere broer Jelle en huisgenoten Stijn en Nick aan hun halve marathon op 7 december om 14.00 uur bij de hoofdingang van het LUMC in Leiden. Iedereen mag aansluiten.

Ze vragen met hun actie aandacht voor het werk van de Stichting Matchis, dat naast het LUMC is gevestigd. Matchis zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen ’Deze transplantatie is voor patiënten noodzakelijk om te kunnen overleven’, schrijft Matchis op de website.

Stamcellen zijn cellen die nieuwe cellen voortbrengen. Ze komen voor in de beenmergholtes van onze botten.

Hoe meer stamceldonoren zich melden, hoe groter de kans op een match voor de zieke patiënt. Vandaar dat Hidde en Geke vooral mensen tussen de 18 en 35 jaar oproepen zich te melden, omdat zij goede stamcellen hebben. Donor worden kan tot het 55e jaar. Elke registratie kost de stichting 35 euro. Hidde hoopt daarom dat wie geen donor wil of kan worden, geld doneert.

Meer info over de actie staat op www.sterkvoormatchis.nl/team/team-voor-ter-aar

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.