Leidse universiteit hangt schilderij van rokende mannen tijdelijk terug

Sigaarrokende universiteitsbestuurders, doek van Rein Dool.© foto ld

ANP
LEIDEN

Het schilderij van een volledig mannelijk en sigaren rokend bestuurscollege van de Leidse universiteit uit de jaren 70 krijgt voorlopig zijn oude plek weer terug. Het werd vorige week uit een van de vergaderzalen van de universiteit verwijderd door medewerkers die het niet meer van deze tijd vonden, hetgeen commotie veroorzaakte tot in de Tweede Kamer aan toe.

Het huidige college van bestuur heeft nog geen besluit over het schilderij van kunstenaar Rein Dool genomen. „We zien de actie als een startpunt voor een inhoudelijke discussie, maar we maken nu even pas op de plaats. We zullen het werk tijdelijk weer terughangen”, belooft het op de site van de universiteit.

De verwijdering zou „een actie met een knipoog maar ook met een serieuze ondertoon” zijn geweest. „Een divers samengestelde commissie” kan gaan uitzoeken wat de beste aanpak is om het werk „beter tot zijn recht te laten komen”, wordt nu gezegd.

Op het schilderij staan „zeer gewaardeerde oud-bestuurders van onze universiteit en het schilderij geeft een uniek, historisch tijdsbeeld weer”, zo gaat het verder op de site. „Het is een indrukwekkend kunstwerk en we zijn trots op de bestuurders van toen die erop staan afgebeeld. Daar doet de actie niets aan af.”

Er was echter al „langere tijd” discussie over dit schilderij. Niet iedereen voelt zich erdoor „gerepresenteerd” en context ontbrak ook, zo wordt uitgelegd.

Lees ook: ’Witte, oude en rokende mannen’ op verwijderd kunstwerk aan Leidse universiteit? ’Mijn vader heeft nooit gerookt’, zegt Job Cohen

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.