Leidse papierkliko’s leveren waar voor hun geld: vijftig vrachtwagens extra, vol met propjes en snippers

Leidse rolcontainers voor papier.© Foto Mediahuis

Binnert Jan Glastra
Leiden

De Leidenaar is meer papier gaan scheiden sinds de gemeente daarvoor aparte rolcontainers aanbiedt. Vooral snippers, propjes en andere kleine stukjes gaan nu meer bij het oud papier dan voorheen. Dat schrijft wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) in een brief aan de gemeenteraad. Met voorbehoud: lockdowns vertroebelen de cijfers.

Zoals Van Delft voor de zomer al tijdens een raadscommissie liet weten, accepteerde 72 procent van de huishoudens de rolcontainer. Op dat moment moesten ze in de Kooi nog worden bezorgde, maar dat heeft het percentage niet meer veranderd. Van Delft is er tevreden mee, zeker omdat ze weet dat er ook huishoudens zijn die besloten samen te doen met een rolcontainer en de andere te weigeren. Er zijn er nu 13.875 in gebruik. De gemeente gaf 279.430 euro uit aan het project.

Aanvankelijk was het de bedoeling de rolcontainer te verplichten voor de eerste zes maanden en huishoudens pas daarna de gelegenheid te geven hem retour te sturen. Hiertegen ontstond veel weerstand en de gemeente stond al snel toe dat mensen de container op voorhand weigerden. ,;Dit heeft veel onrust weggenomen en waarschijnlijk positief bijgedragen aan de uiteindelijke acceptatiegraad’’, schrijft Van Delft.

Vorig jaar is 8 procent meer oud papier ingezameld - vijftig volle vrachtwagens - dan in 2019. Die cijfers zijn vervuild doordat het coronajaar een flinke toename liet zien van het aantal thuisbezorgde pakketten en dus ook een groeiende berg oud papier. Aan de andere kant nam de hoeveelheid reclamefolders in die periode drastisch af.

De gemeente concludeert dat de komst van de rolcontainers hebben geleid tot extra papierscheiding. Bij het invullen van een vragenlijst gaven Leidenaars dat zelf aan, schrijft Van Delft. ,,Vooral propjes, snippers en kleine doosjes gaan nu ook bij het oud papier.’’

GFT

Volgens de wethouder kunnen Leidenaars binnenkort ook kiezen voor een nieuwe formaat rolcontainer voor groente-, fruit- en tuinafval. Aanvankelijk bood Leiden een grote en een kleine aan, maar met die laatste waren problemen. ,,Die verdween vaak mee de vuilniswagen in’’, verduidelijkt de wethouder. ,,Daarom kon je de laatste tijd alleen die grote lel krijgen. Maar er bleef veel vraag naar een kleinere. Die komt er nu. Hij zit qua formaat in tussen de grote en de oude kleine.’’

Een bak om plastic te scheiden komt er voorlopig niet. Niet als wijkcontainer en niet als rolcontainer. Plastic er bij de afvalverwerker pas uithalen - nascheiding - is volgens Van Delft vele malen efficiënter dan scheiding vooraf door Leidenaars, hoe jammer zij het ook vindt dat dit niet bijdraagt aan gedragsverandering. ,,Maar je krijgt als gemeente betaalt voor één systeem: voor- of nascheiden. Dan kiezen we toch voor de meest effectieve methode.’’

Volgend jaar gaat de gemeente Leiden wel aan de slag met een nieuw beleidsplan voor afval. Dan liggen alle opties weer op tafel.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.