ARC staat binnen een half uur met 4-0 voor, maar doet het in helft twee rustiger aan: ’We namen gas terug’

Lilinho Martins Da Silva is maar al te blij met zijn doelpunt.© Foto Erik van Kordelaar

Nick Verwoerd
Alphen aan den Rijn

ARC leek zaterdag tegen Poortugaal op weg naar een monsterscore. De equipe van coach Mark Evers leidde na een halfuur al met vier doelpunten verschil. Daarna stokte de doelpuntenmachine echter en in deel twee deden de bezoekers zelfs iets terug: 4-1.

,,We hebben dit seizoen gemerkt dat we door onze prestaties van vorig jaar anders worden bestreden”, zei ARC-captain Derek Prins. ,,Dat zag je ook vandaag weer. Het is dan aan ons om de tegenstander te verrassen. Dat lukte voor rust heel goed. We zaten er vanaf het begin bovenop en we waren rustig in balbezit. En met het vroeg druk zetten hadden we ook succes.’’

De aanvoerder sloeg met zijn woorden de spijker op de kop. De Alphenaren heersten voor de pauze op alle fronten en met wat meer precisie in de afwerking hadden ze halverwege zelfs met wel meer dan vier treffers verschil kunnen gaan rusten. De defensief ingestelde opponent, de laatste vijf duels ongeslagen, stribbelde nauwelijks tegen en verleende bij de eerste drie treffers zelfs ruimschoots medewerking.

Getreuzel

Matthijs de Oude buitte dat als eerste uit. Hij strafte getreuzel in de vijandelijke defensie dankbaar af. Even later had de centrumspits opnieuw iets te vieren. Zijn diagonale poging belandde via Poortugaal-verdediger Nuno Andrade Varela in het doel: 2-0. De op rechts doorgebroken Timo de Graaf bood niet veel later Lilinho Martins Da Silva de kans om ARC op 3-0 te zetten, maar goalie Marvin Nootenboom keerde de inzet van de flankspeler. Het bleek uitstel van executie.

Vlak erna had Martins Da Silva wel succes. Hij profiteerde van een verkeerde terugspeelbal op doelman Nootenboom. Een paar minuten later was het opnieuw raak, ditmaal na een fraai uitgevoerde aanval. Yassin Kaabouni verzond een dieptepass op De Oude, die vervolgens de vlak voor het doel opgedoken Timo de Graaf bediende: 4-0.

Arjan Ouwendijk verzuimde vervolgens de marge nog verder te verruimen. In kansrijke positie knalde hij over. Pas daarna ontstond voor het eerst gevaar in het Alphense strafschopgebied: in de slotminuut van de eerste helft knalde Gerwin Lake op de paal.

Kritisch

Na rust veranderde het spelbeeld volkomen en kropen de bezoekers uit hun schulp. ,,In de tweede helft was het allemaal wat minder van onze kant, we namen gas terug’’, zei Prins. De toegenomen dadendrang van Poortugaal sorteerde bijna vlot effect, toen Lake opnieuw het aluminium raakte.

Datzelfde lot trof even later aan de andere zijde een inzet van de doorgebroken Martins Da Silva. De stand was op dat moment al 4-1, dankzij de behendige Lake. Hij stuurde twee Alphense verdedigers het bos in en vond vervolgens fraai de bovenhoek: 4-1. Verder kwamen de bezoekers echter niet.

Ondanks de ruime zege toonde Evers zich na afloop kritisch: ,,Voor rust klopte het bij ons, veroverden zij bijvoorbeeld geen enkele tweede bal. Maar daarna sloten wij niet goed meer aan, waardoor er ruimtes ontstonden tussen de linies. Maar we zijn de tweede periode prima begonnen met zes punten uit twee wedstrijden. Volgende week tegen WNC moeten we op negen komen.”

ARC: Van Vliet, Oversloot, Kooij (74. Van der Hoek), Prins, Van IJzendoorn, De Graaf, Ligtvoet, Ouwendijk (62. Tarani), Kaabouni, De Oude, Martins Da Silva (79. Baatje).

ARC-Poortugaal 4-1

17. De Oude 1-0, 21. De Oude 2-0, 26. Martins Da Silva 3-0, 30. De Graaf 4-0, 66. Lake 4-1.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.