Alsnog miljoenen voor fietssnelweg Leiden-Den Haag

De Fietsstraat langs de Haagweg maakt deel uit van de ’Velostrada’ naar Den Haag© Foto Eelkje Colmjon

Binnert Glastra
Leiden

Rijk en regio hebben besloten ruim 9 miljoen euro te steken in de ’fietssnelweg’ tussen Leiden en Den Haag. Dat heeft de gemeente Leiden bekendgemaakt. Over waarom de verbreding van de A4 voorlopig geschrapt is, vraagt Leiden samen met Voorschoten en Leidschendam-Voorburg opheldering.

De gemeente maakt zich grote zorgen om het project, nadat een paar maanden geleden duidelijk werd dat de verbreding van snelweg A4 tussen Burgerveen en de N14 vanwege de stikstofproblematiek op de lange baan geschoven werd. Missende delen van de fietssnelweg in Leiden en Voorschoten zouden in dat grotere project worden opgepakt als ’meekoppelkans’. Maar dat, schreef Rijkswaterstaat in een brief, ging nu misschien ook helemaal niet door. Net als een beoogde ecologische verbindingsstrook over de A4 bij Voorschoten (door het Kniplaanviaduct te verbreden).

Op 9 november schreven de colleges van burgemeester en wethouders van Leiden, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg een brief aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat om hun teleurstelling en zorg te uiten over het uitgestelde A4-project. En om te vragen om opheldering, want ze tasten in het duister waarom de A4-verbreding niet terechtkwam op het prioriteitenlijstje van het Rijk. In een brief aan de Tweede Kamer stelde Harbers immers dat hij met ’regionale overheden’ overlegd had om dat lijstje te maken.

Maar niet met hen, merken de drie gemeenten op. ,,Daarom hebben wij geen beeld hoe het met de prioriteit van het project A4 Burgerveen - N14 staat ten opzichte van andere projecten.” En zij willen het graag weten, want de snelwegverbreding is volgens hen juist urgent.

De drie gemeenten vragen ook de fietsprojecten los te halen van het snelwegproject. Daags na verzending van de brief kregen ze daar al uitsluitsel over. Tijdens bestuurlijk overleg tussen de minister en regionale bestuurders op 10 november is besloten dat voor de fietssnelweg inderdaad te doen. Het Rijk betaalt er 2,67 miljoen euro aan mee, de provincie en de betrokken gemeenten maken er totaal 9,13 miljoen euro van. Het geld is onder meer bedoeld voor de plannen rond De Groote Vink en de fietsstraten langs de Lammenschansweg.

De verbreding en vergroening van het Kniplaanviaduct blijft gekoppeld aan de verbreding van de A4.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.