NS: duizenden medewerkers jarenlang blootgesteld aan giftige chroom-6, schadevergoeding tot 42.700 euro

Gijsbert Termaat
Den Haag

Duizenden medewerkers die van 1970 tot en met 2020 in NS-werkplaatsen, zoals die in Haarlem, aan treinen hebben gesleuteld en onderhoud hebben gepleegd, kunnen in contact zijn gekomen met het uiterst giftige chroom-6. Dat betekent dat ze ziek kunnen zijn geworden en kanker hebben gekregen of nog kunnen krijgen door deze stof H

„Het is een schokkende conclusie”, zegt hoofdonderzoeker René van der Ent van het RIVM dat het onderzoek uitvoerde. „Zeker ook omdat NS lange tijd niets heeft gedaan om te voorkomen dat monteurs, schoonmakers, lassers, spuiters en schilders in aanraking zouden komen met het gevaarlijke chroom-6. Er was geen sprake van een veilige werkomgeving.”

„De onderzoeksresultaten van het RIVM liegen er niet om: NS beschermde (oud)collega’s onvoldoende tegen chroom-6. Ik bied namens NS alle collega’s en oud-collega’s die ziek zijn geworden of zich daar zorgen over maken mijn verontschuldigingen aan voor de manier waarop toen is gewerkt”, zegt Wouter Koolmees, president-directeur NS.

’Verdrietig’

„Voor hen zijn de resultaten verdrietig. Voor een maatschappelijke organisatie als NS zijn de resultaten uitermate pijnlijk, want je moet werknemers een plek bieden waar ze veilig kunnen werken, want daarin hebben we gefaald.. Als erkenning heeft NS - met steun van de vakbonden - een regeling opgesteld voor gedupeerden. We hopen dat zij daar gebruik van maken al begrijpen wij ook dat geld dit leed niet goed kan maken. Ook nabestaanden kunnen hier een beroep op doen”, aldus Koolmees.

Getroffen medewerkers en oud-medewerkers van de NS kunnen van het spoorbedrijf een schadevergoeding krijgen tussen de ruim 5300 euro en ruim 42.700 euro. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de ernst van de ziekte en de duur van de blootstelling aan de gevaarlijke stof. Hoeveel mensen aanspraak zullen maken op de schaderegeling, kan de NS niet voorspellen. „Ook eventuele nabestaanden kunnen een aanvraag doen voor een nabestaandenuitkering”, aldus het spoorbedrijf. De regeling is dinsdag per direct opengesteld. NS heeft de regeling vooraf besproken met de vakbonden FNV, CNV en VVMC.

© ANP

In het verleden zijn in soortgelijke zaken bij onder andere bij Defensie, bedragen uitgekeerd van 5.000 tot 40.000 euro. „Het is per individu verschillend en we hebben een lijst opgesteld waar bedragen voor ziekten en kwalen aan worden toegekend”, zegt Koolmees. „Ook bieden we werknemers steun als ze zich zorgen maken over hun situatie waar onzekerheid een grote rol speelt.”

Aanleiding voor het onderzoek was dat bij (oud) personeel van Defensie in 2014 ongerustheid ontstond over schadelijke effecten van chroom-6-houdende verf. Dit alarmeerde ook NS-personeel dat ook met deze stoffen werkte, omdat het bij gebruik roestvorming voorkomt. Bij vrijwel alle treinen is vanaf 1970 deze verf gebruikt.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.