De Stadsfotograaf: Het kleinste huis van Leiden

Nikki IJzerman en Toine van Sandijk
Leiden

37 masterstudenten Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden zijn dit jaar de Leidse stadsfotograaf. In hun foto's gaan ze op zoek naar 'Leiden in extremen'. Elke week publiceert Leidsch Dagblad een foto van de groep stadsfotografen, die in tweetallen aan hun beelden werken. Deze week: Het kleinste huis van Leiden.

Wie op visite gaat bij Tim Tomassen (23), hoeft geen uitgebreide rondleiding te verwachten. In het kleinste huis van Leiden wijst alles zich vanzelf.

,,Dit is de trap des doods'', zegt Tim liefkozend, terwijl hij wijst naar een opvallend smalle trap die de begane grond verbindt met de eerste etage. ,,Hij ziet er eng uit, maar je went er snel aan. Ik kan nu bijna met mijn ogen dicht de trap op en af.''

Voor een normale trap is geen ruimte in de krappe hoekwoning in de wijk Noorderkwartier. De voordeur kan niet helemaal open, want de treden zijn zelfs nu nog te breed. Een hal ontbreekt en bezoek dat zich door de halfopen deur heeft gewurmd, staat direct in de keuken, woonkamer en eetkamer tegelijk. Toch prijst Tim zich ondanks de huurprijs van 750 euro per maand (inclusief gas, water en licht) gelukkig met zijn jarenvijftigwoning. "Het huis is klein, maar ook weer niet superklein. Als je een studentenkamer huurt, kom je vaak nog kleiner uit."

Of het huis echt het kleinste van Leiden is, is niet met zekerheid te zeggen. Toen het huisje in 2019 te koop stond, bleek uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM dat sinds 2004 geen kleiner huis is verkocht. Volgens het Kadaster heeft het stulpje een woonoppervlakte van 21 vierkante meter. Vanwege het puntdak kan de bijna twee meter lange Tim niet overal op de eerste etage rechtop staan. Ook past er door zijn lengte en het beperkte aantal vierkante meters geen geschikt bed in de slaapkamer. Het bed bestaat slechts uit een lattenbodem en een matras.

Feitje

De masterstudent biologie verhuisde een half jaar geleden naar deze plek. Hiervoor woonde hij nog bij zijn ouders in Voorhout. Om het huisje te bemachtigen, hoefde hij niet achteraan te sluiten in een lange rij. Tims vader en de verhuurder kenden elkaar. ,,Mijn vader vertelde dat ik op zoek was naar een huis in Leiden. De huurbaas wist dat en vroeg of ik interesse had. Het was dus eigenlijk heel makkelijk.'' Omdat hij er zo weinig moeite voor hoefde te doen, maakt hem dat niet meteen trots om in het kleinste huis van Leiden te wonen. ,,Maar het is wel een leuk feitje om aan mensen te vertellen.''

Tim zou mensen niet afraden om klein te wonen. ,,Maar als je iets groter kan wonen, is dat toch net wat makkelijker. In een groter huis kan je bijvoorbeeld wel een bureau neerzetten en heb je een aparte slaapkamer. Maar ik heb ook geen behoefte om heel groot te gaan wonen. Als ik hier stofzuig, ben ik in een paar minuten klaar.''

Op Instagram kunt u tips en ideeën met de studenten delen. Daarnaast verschijnt er iedere maand een podcast met de verhalen achter de foto’s.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.