Meeste winkeldiefstallen in Katwijk en Alphen aan den Rijn

In oktober is een recordaantal winkeldieven geregistreerd.© Foto ANP

Anne de Vries
Leiden

De politie registreerde vorige maand een recordaantal winkeldiefstallen in het hele land, maar liefst 3900. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd, stelt ANP/LocalFocus op basis van politiedata. Ook in Katwijk en Alphen aan den Rijn werden in oktober de meeste aangiftes geregistreerd.

Katwijk telde in oktober van dit jaar negentien winkeldiefstallen. Vorig jaar waren dit er in dezelfde maand elf en in 2017 slechts acht.

In Alphen aan den Rijn nam het aantal aangiftes van winkeldiefstallen toe met meer dan 105 procent in het afgelopen jaar, van achttien naar 37.

Een daling in het aantal winkeldiefstallen werd geregistreerd in Leiden, Voorschoten, Zoeterwoude en Kaag en Braassem. Veel van deze aantallen zijn verwaarloosbaar, omdat het maar om kleine hoeveelheden gaat. Zo registreerde Kaag en Braassem vorige maand één diefstal, terwijl dit er in dezelfde maand een jaar eerder twee waren.

Oegstgeest zag in oktober 2021 geen winkeldiefstallen. In september van dit jaar waren het er tien, een maand later nog vijf. Voor nagenoeg alle gemeenten geldt dat de aantallen sterk per jaar en gedurende het jaar fluctueren.

Hoewel landelijk een record werd geconstateerd, met name door toenames in Friesland, Noord-Holland en Drenthe, ziet de provincie Zuid-Holland met 872 winkeldiefstallen in oktober geen record. Dat was er in maart 2017, met meer dan negenhonderd geregistreerde gevallen.

Tijdens de coronacrisis nam het aantal aangiftes landelijk af tot onder de tweeduizend in januari en februari 2021, blijkt uit de politiegegevens. Destijds golden zwaardere maatregelen, zoals een avondklok en het sluiten van niet-essentiële winkels.

Minder anoniem

In supermarkten nam het aantal winkeldiefstallen af, mogelijk doordat klanten minder anoniem waren, stelt de woordvoerder van brancheorganisatie voor supermarkten CBL: ,,Klanten moesten zich bijvoorbeeld met een boodschappenwagen door de winkel bewegen. Ook werden ze gecontroleerd op het dragen van een mondkapje.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.