FNV kondigt nieuwe stakingen zorg- en leerlingenvervoer aan

© ANP

ANP
AMSTERDAM

Vakbond FNV kondigt nieuwe stakingen in het zorg- en leerlingenvervoer aan. Chauffeurs van een aantal grote taxibedrijven leggen volgende week woensdag voor 24 uur het werk neer.

Volgens de bond zijn de cao-onderhandelingen met werkgevers „mislukt.” De gesprekken werden maandag hervat, nadat chauffeurs vorige week ook al hadden gestaakt om zo een betere cao af te dwingen. Daardoor konden sommige leerlingen in het speciaal onderwijs niet naar school worden vervoerd.

Maar het nieuwe bod van de werkgevers is volgens FNV „erger” dan het vorige. Chauffeurs willen 100 procent worden doorbetaald bij ziekte, maar de werkgevers gaan daar vooralsnog niet in mee. Ook vindt FNV het laatste loonbod ontoereikend. FNV-bestuurder Meindert Gorter: „Terwijl de eisen van de chauffeurs heel normaal zijn. Ze willen een loon waarmee ze boodschappen en rekeningen kunnen betalen.”

De chauffeurs staken liever niet, aldus FNV. Dat ze het doen zegt dat volgens de vakbond iets over de noodzaak. De stakingen worden „ruim op tijd” aangekondigd, zodat de kwetsbare passagiers die er de dupe van zijn voldoende tijd hebben om zich erop voor te bereiden.

Bij de taxibedrijven Connexxion, Munckhof en Noot wordt volgens FNV woensdag sowieso gestaakt, „en daar komen nog andere bedrijven uit het hele land bij.” Gorter roept werkgevers op om voor woensdag alsnog aan de eisen van de chauffeurs te voldoen.

Vakbond CNV liet zich eerder op de dag juist positief uit over het vernieuwde eindbod van werkgeversvereniging KNV Zorgvervoer en Taxi. CNV heeft het bod voorgelegd aan leden en zal zolang de stemming duurt geen nieuwe acties organiseren.

Werkgeversorganisatie KNV Zorgvervoer en Taxi wil niet reageren op de aankondiging van FNV.

Lees ook: Chauffeurs van het zorg- en leerlingenvervoer leggen het werk neer voor beter loon: ’Als het zo doorgaat werkt er straks niemand meer’

Leerlingen speciaal onderwijs diep teleurgesteld over staking

De vereniging voor leerlingen in het speciaal onderwijs is „diep, diep, diep teleurgesteld” over de mogelijke nieuwe stakingen in het zorg- en leerlingenvervoer. Chauffeurs leggen volgende week woensdag waarschijnlijk weer het werk neer. Daardoor wordt het voor de leerlingen moeilijk om van huis naar school en terug te worden gebracht.

De chauffeurs staakten vorige week in vier provincies. Nieuwe acties werden daarna opgeschort, omdat werkgevers en vakbonden maandag met elkaar gingen praten. Vakbond FNV zegt nu dat de onderhandelingen zijn mislukt en dat het nieuwe bod van de werkgevers slechter is dan wat er op tafel lag.

Volgens de vereniging Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) worden leerlingen „alsnog en toch weer de dupe” van de staking, „en dit keer zoals het er naar uitziet zelfs landelijk.” Op het speciaal onderwijs kunnen leerlingen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of het syndroom van Down zitten. Zij hebben veel structuur in hun dag nodig. „Onze leerlingen hebben geen moment rust, omdat hun vervoer nog steeds zo belabberd loopt en de schade al zo groot is”, stelt de LBVSO.

De belangenvereniging staat achter de chauffeurs en roept de werkgevers op hun eisen te accepteren. Wel vraagt de LBVSO aan chauffeurs om ruim op tijd aan de kinderen en hun ouders te laten weten of ze meedoen met de staking. Dat hoeven ze in principe pas aan het begin van hun dienst te laten weten, dus volgende week woensdag pas. „Dat is veel te laat voor onze kinderen.”

Lees ook: Overlast van staking zorgtaxichauffeurs gering bij Heliomare in Wijk aan Zee. Een kleine groep leerlingen kwam niet naar school

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.