Weg met de wegwerpbekers: hergebruik de nieuwe standaard in Leiden

© Archieffoto Mediahuis

Binnert Jan Glastra
Leiden

In heel Leiden is vanaf 2024 geen wegwerpbeker meer te vinden, als het aan burgemeester en wethouders ligt. Onder de noemer ’Leidse KOPlopers’ zijn zij een project begonnen om bedrijven en organisaties ertoe aan te zetten voortaan alleen nog herbruikbare bekers te gebruiken.

Als het landelijk gemiddelde één op één naar Leiden wordt omgerekend, verdwijnen er in de stad jaarlijks zo’n 21 miljoen wegwerpbekertjes bij het afval. Vanaf 2024 moeten gemeenten voor elkaar krijgen dat driekwart daarvan ’hoogwaardig gerecycled’ worden. Het Leidse stadsbestuur heeft besloten niet daarop in te zetten, maar op het voorkomen van al dat afval, zegt wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks). ,,Recyclen lukt in de praktijk vermoedelijk ook niet, vanwege de plastic coating in veel van die bekertjes.’’

In een brief aan de gemeenteraad introduceert zij het project Leidse KOPlopers, dat erop gericht is inwoners, bedrijven en organisaties te stimuleren alleen nog herbruikbare bekers en glazen te gebruiken. De gemeente mikt op vijf ’sporen’: kantoorpanden, horeca, sportclubs, studentenverenigingen en zichzelf. Voor ieder spoor is een aparte aanpak bedacht, daarbij ondersteund door de organisatie Mission Reuse.

De gemeente denkt begin 2023 te kunnen overgaan op enkel herbruikbare bekers. Van Delft ziet bij het verleiden van anderen tot gedragsverandering een ’aanjagende en faciliterende rol’ voor de gemeente.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.