’Een statement maken ten koste van een gele kaart kan niet’ | column Sherida Spitse

© Boudewijn Benting

Sherida Spitse

Het is jammer en onbegrijpelijk dat aanvoerders op het WK de OneLove-band niet mogen dragen. Dat de Fifa onder druk van de Qatar-regering is gezwicht, maakt me verdrietig.

Die band staat voor alles, voor vrijheid en tegen racisme; daar kan toch niemand tegen zijn? Je draagt met die band uit dat je voor gelijkheid bent en dat het normaal moet zijn dat iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn. Ik, getrouwd met Jolien en moeder van twee kinderen, draag de band in elk geval met trots, zowel bij het Nederlands elftal als bij Ajax.

Lees ook: KNVB zwicht: geen OneLove-band na sancties FIFA

Dat de KNVB en Virgil van Dijk er vanaf hebben gezien om de band te dragen, kan ik echter wel begrijpen. Hoe belachelijk de sanctie van de Fifa ook is, het is wat het is. Een statement maken ten koste van een gele kaart kan gewoon niet. Als er een boete op had gestaan, had het gekund. Ik had dat zelf misschien ook wel gedaan, maar dan had de KNVB die boete wel moeten betalen, haha.

Ik sta bovenaan

De verrassing tot nu toe, qua resultaat, is natuurlijk de winst van Saoedi-Arabië op Argentinië. Die had ik als 4-0 staan op mijn pouleformulier, natuurlijk voor Messi en z’n ploeg. Ik denk dat de meeste mensen ’m zo ongeveer hadden ingevuld. Wij ’poulen’ hier met elf familieleden. Ik sta momenteel bovenaan, aan m’n stand verplicht natuurlijk.

Stoer ventje

Vrijdag Nederland weer, tegen Ecuador; ik heb ’ons’ natuurlijk op winst. Andries houdt vast weer de nul. Grappig: toen ik bij Heerenveen speelde, keepte hij daar in een jeugdteam. Stoer ventje, blonde kop. Hem nu weer te zien op dit niveau, vind ik geweldig.

Lees ook: Laat alle spelers in het betaald én amateurvoetbal de OneLove-band dragen. Als de KNVB wegduikt, moeten de voetbalclubs opstaan | commentaar

Lees ook: Gele kaart voor het dragen van de Onelove-band? Schandalige besluiten vragen om een creatieve tegenreactie | column

Sherida Spitse is de aanvoerder van Ajax en recordinternational van Oranje. Tijdens het WK geeft ze twee keer per week haar kijk op het toernooi.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.