Leids vuurwerkvrij gebied uitgebreid met Stationsdistrict

De grootste kostenpost van de vorige jaarwisseling: het uitgebrande buurthuis aan de Hoflaan.© Foto Taco van der Eb

Binnert Glastra
Leiden

Het Stationsdistrict maakt dit jaar voor het eerst deel uit van de gebieden in Leiden waar vuurwerk met oud en nieuw verboden is. Dat heeft burgemeester Henri Lenferink besloten, zoals hij eerder dit jaar al aankondigde. Hij bekrachtigde ook de in voorgaande jaren al ingestelde vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkafstekers moeten hun heil de komende jaarwisseling weer zoeken buiten de parken, van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Ook de openbaar toegankelijke gebieden binnen de Oostvlietpolder, de omgeving van het Streek-Dierentehuis Leiden Stevenshage, de dierenweide/park gelegen ten westen van het Jacques Urlusplantsoen en de binnenstad zijn voor hen verboden gebied. Die stadsdelen zijn sinds 2016 aangewezen als vuurwerkvrije zone.

Dit jaar komt het Stationsdistrict erbij. Dat omvat het gebied tussen het spoor en de Morsingel, Rijnsburgersingel en Haarlemmertrekvaart. De aanvulling is een reactie op na een verzoek van de gemeenteraad om heel de stad sneller vuurwerkvrij te krijgen. Nog meer gebieden aanwijzen wil de burgemeester niet. Hoewel hij zich een groot tegenstander toont van consumentenvuurwerk, wil hij wel genoeg mankracht hebben om in aangewezen gebieden daadwerkelijk te kunnen controleren en ingrijpen. Bovendien, merkte hij eerder dit jaar op, moet de gemeente niet uit het oog verliezen dat een groot deel van de stadsbevolking géén voorstander is van een algeheel vuurwerkverbod.

De schade door vuurwerk lag na de laatste jaarwisseling - toen vanwege corona een landelijk vuurwerkverbod gold - op ruim 166 duizend euro. Het afgebrande buurthuis aan de Hoflaan was met 67.643 euro de grootste kostenpost.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.