Miljoenenboete partij Bolsonaro om betwisten verkiezingsuitslag

ANP Producties | Bron: ANP
Brasilia

Het hoogste verkiezingscollege in Brazilië heeft de klacht afgewezen van president Jair Bolsonaro dat een deel van de in de presidentsverkiezingen uitgebrachte stemmen ongeldig is. Ook moet zijn liberale partij een boete betalen van 23 miljoen real (4,1 miljoen euro). Volgens rechter Alexandre Moraes die het verkiezingstribunaal voorzit heeft de partij met de klacht geprobeerd het kiessysteem te ondermijnen. Moraes stuurde de zaak tevens door naar het hooggerechtshof.

De partij van Bolsonaro diende dinsdag een klacht in bij het tribunaal (TSE). De partij stelde dat sommige oude stemmachines gebreken hebben die de uitslag kunnen hebben "bezoedeld". De op deze machines uitgebrachte stemmen zouden daarom ongeldig moeten worden verklaard. De klacht had alleen betrekking op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Om door het tribunaal behandeld te worden had zij volgens de kieswet echter ook over de eerste ronde moeten gaan.

De rechts-populistische Bolsonaro verloor in oktober in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nipt van zijn linkse tegenstrever Luiz Inácio Lula da Silva. Die kreeg 50,9 procent van de stemmen tegen 49,1 procent voor Bolsonaro. Lula's overwinning is bekrachtigd door TSE en erkend door Braziliaanse en internationale politici. Aanhangers van Bolsonaro protesteren echter nog altijd tegen het verlies van hun kandidaat. Mogelijk wakkert de uitspraak die protesten aan.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.