Nog tientallen vermisten na aardbeving op Java

ANP Producties | Bron: ANP
Cianjur

Indonesische reddingswerkers zijn drie dagen na de aardbeving op Java nog steeds op zoek naar slachtoffers, maar de hoop op het vinden van overlevenden vervaagt. Er zijn ongeveer veertig mensen vermist.

Door de aardbeving in het westen van Java zijn meer dan 270 doden en 2000 gewonden gevallen. De autoriteiten verwachten dat het dodental verder zal oplopen. Er zijn 22.000 huizen beschadigd en meer dan 60.000 mensen verblijven noodgedwongen in opvangcentra.

In de ravage wordt gezocht naar slachtoffers. Bij de zoektocht zijn zware machines, helikopters en duizenden reddingswerkers betrokken. Sinds de beving zijn nog wel mensen onder het puin vandaan gehaald, onder wie een 6-jarige jongen die twee dagen zonder voedsel en water zat. Onder de vermisten is een meisje van 7 jaar.

Wegen geblokkeerd

Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door regen en naschokken. Ook zijn er wegen geblokkeerd als gevolg van aardverschuivingen, waardoor sommige dorpen alleen per helikopter te bereiken zijn. De autoriteiten delen onder meer drinken, eten, tenten en luiers uit. Nog veel mensen wachten op hulp. President Joko Widodo spreekt van "grote uitdagingen" bij het leveren van hulp, omdat "te veel" plekken zijn getroffen en het gebied bergachtig is.

De beving van maandag had een kracht van 5.6. Het epicentrum lag in het dichtbevolkte district Cianjur, op een diepte van 10 kilometer. Indonesië maakt deel uit van de zogeheten Ring of Fire, een gebied in de Grote Oceaan waar geregeld aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.