Surinaamse president Santokhi reikt lintjes uit aan artsen van het LUMC en UMC Amsterdam

Van links naar rechts: kinderhartchirurg Dave Koolbergen, anesthesioloog Frank Engbers, kindercardioloog Lukas Rammeloo en president Santokhi van Suriname.© Eigen foto

Marieta Kroft
Leiden/Paramaribo

De Surinaamse president Chan Santokhi en zijn vrouw Mellisa reikten woensdag een onderscheiding uit aan drie artsen van CAHAL, een samenwerkingsverband van het LUMC in Leiden en het UMC Amsterdam.

Kinderhartchirurg Dave Koolbergen, kindercardioloog Lukas Rammeloo en anesthesioloog Frank Engbers kregen de blijk van waardering in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het drietal maakt deel uit van een team van het CAHAL (Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam - Leiden) dat momenteel in Suriname is om hulp te bieden aan kinderen met hartproblemen.

De onderscheiding.

16e missie

Het team, bestaande uit deze drie en een perfusionist, kinder-ic-arts, anesthesie- en operatieassistenten en IC-verpleegkundigen, reisde afgelopen weekend naar Paramaribo. In twee weken opereren ze zoveel mogelijk kinderen met een hartafwijking. Tijdens deze 16e missie opereren zij de 170e hartpatiënt. Tijdens eerdere missies voerden ze ook al 250 hartkatheterisaties uit.

De artsen en verpleegkundigen uit Leiden en Amsterdam doen de behandelingen samen met hun collega’s van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Zo doet het Surinaamse personeel nieuwe kennis op.

(De toespraak van Santokhi:)

De inspanningen van CAHAL zijn ook de president en zijn first lady opgevallen, bleek woensdag. ,,Het is een groep van personen die gewaardeerd wordt vanwege het belangeloos inzetten en beschikbaar zijn voor de Surinaamse samenleving’’, sprak Santokhi. ,,Een groep die regelmatig naar Suriname afreist om zich in te zetten voor het Surinaamse kind op het gebied van kinderhartchirurgie. Deze en nog vele andere harde werkers zijn opgevallen om hun onbaatzuchtige inspanningen en die zullen wij vandaag eren met een onderscheiding.”

De bijbehorende oorkonde.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.