EU-parlement vraagt bevriezen geld voor Hongarije om rechtsstaat

ANP Producties | Bron: ANP
Straatsburg

Het Europees Parlement wil dat bijna 13 miljard euro aan EU-middelen voor Hongarije voorlopig niet wordt uitgekeerd. In een resolutie vraagt het parlement de Europese Commissie en de lidstaten om het Hongaarse herstelplan niet goed te keuren en daarnaast bepaalde subsidies uit EU-fondsen in kas te houden tot zeker is dat Hongarije de rechtsstaat heeft hersteld.

Volgende week zal de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, naar verwachting besluiten over het herstelplan, waarvoor het land volgens betrokkenen 5,8 miljard euro aan subsidies kan krijgen. Daarnaast wil de commissie 7,5 miljard euro aan zogeheten cohesiesubsidies blokkeren omdat door corruptie in Hongarije het geld in verkeerde handen dreigt te vallen. De EU-ministers van Financiën moeten voor dat laatste wel toestemming geven.

Premier Viktor Orbán is al jaren bezig de rechtsstaat in zijn land af te breken, zeggen zijn critici. Afgelopen weekend verliep een deadline voor de regering om de commissie aan te tonen dat zij concrete stappen heeft gezet om wantoestanden aan te pakken, maar volgens ingewijden is commissievoorzitter Ursula von der Leyen niet tevreden met Orbáns antwoorden.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.