Spectaculaire aanschaf: Rijksmuseum van Oudheden koopt 444 miniatuurkunstwerkjes van Amerikaanse verzamelaar

Een selectie van de aangekochte cameeën.© Foto Rijksmuseum van Oudheden

Theo de With
Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een spectaculaire aankoop gedaan. Voor het bedrag van 5,4 miljoen euro heeft het Leidse museum 444 cameeën gekocht: kleine uit steen gesneden miniatuurkunstwerken.

De aanwinst is donderdagmiddag in het museum wereldkundig gemaakt. Dat gebeurde in aanwezigheid van Derek Content, een Amerikaan met Nederlands roots. Hij heeft deze cameeën in de loop van zijn leven verzameld. Zijn collectie is uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld op dit gebied.

Lees ook: Rijksmuseum van Oudheden in Leiden doet met 444 miniatuurtjes duurste aankoop ooit: ’Voor één schilderij van Miró is 8,1 miljoen euro betaald, dus alles is relatief’

Het museum en de eigenaar waren al enige tijd met elkaar in gesprek over de overname. Vanwege zijn leeftijd wilde Content zijn verzameling onderbrengen op een plek, waar de cameeën bewaard, onderzocht en tentoongesteld worden. Het Rijksmuseum van Oudheden had hier wel oren naar, maar moest het benodigde geldbedrag bij elkaar zien te krijgen.

Met behulp van de Vereniging Rembrandt is het gelukt om ruim 5,4 miljoen euro bijeen te krijgen. Deze vereniging van kunstliefhebbers helpt musea bij grote kunstaankopen, waar ze zelf het budget niet voor hebben. In dit geval nam de Vereniging Rembrandt 2,5 miljoen euro voor haar rekening.

Cameeën zijn kleine stenen siervoorwerpen, waarin een voorstelling in reliëf is uitgewerkt, vaak tot in de kleinste details. In de Oudheid waren cameeën zeer gewild als sieraad, pronkstuk en talisman. De voorstellingen lopen uiteen van keizerportretten, goden en dieren tot symbolen, spreuken en persoonlijke teksten.

De nu verworven collectie cameeën beslaat een zeer ruime periode. De oudste dateren uit de Griekse en Romeinse Oudheid en de jongste pronkstukken stammen uit de zeventiende eeuw. Meer dan driehonderd exemplaren zijn vanaf deze donderdag te zien in het museum.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.