Naturalis houdt IJstijdzaal na actie dicht voor onderzoek mammoetskelet. Extinction Rebellion noemt dat ’onnodig en onzinnig’

De actie in Naturalis.© Eigen foto

Aad Rietveld
Leiden

Bezoekers van Naturalis kunnen voorlopig niet terecht in de IJstijdzaal, waar leden van actiegroep Extinction Rebellion woensdagmiddag een demonstratie hielden.

De collectiebeheerders van het museum onderzoeken, meldt Naturalis, ’de staat van het fossiel’. Volgens de actievoerders is dat onzinnig en onnodig, want zij hebben het skelet van de mammoet niet aangeraakt en bij het maken van foto’s en een filmpje van de actie geen flitslicht gebruikt. Ook het museum meldt in een verklaring dat er ’vooralsnog’ geen schade lijkt te zijn.

Uitgestorven Homo sapiens

Drie actievoerders ontkleedden zich woensdagmiddag in de IJstijdzaal en poseerden voor het skelet van de mammoetstier als ’de uitgestorven soort Homo sapiens’, om aandacht te vragen voor de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit.

Lees ook: Naakte actievoerders zetten als ’uitgestorven soort homo sapiens’ Naturalis op stelten, vier arrestaties

’Wij begrijpen de zorg van de klimaatactivisten’, schrijft Naturalis in de verklaring. ’De biodiversiteit staat onder hoge druk, onder meer door klimaatverandering. Naturalis werkt dag in dag uit om die biodiversiteit te beschermen. De natuur zit te springen om meer aandacht en actie. Dat wil niet zeggen dat we met deze actie ook gelukkig zijn’.

’Geen aandacht voor klimaatverandering’

De actievoerders van Extinction Rebellion verwijten het museum juist, dat het in zijn exposities helemaal geen aandacht heeft voor de klimaatverandering en de schade die die doet aan de biodiversiteit. Dat was de reden dat zij Naturalis als doelwit van hun demonstratie kozen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.