Kaag en Braassem: ’Vijftig euro voor ieder huishouden of ondernemer om de pijn te verzachten’

De raad besluit op 19 december over de bijdrage van 50 euro aan ieder huishouden of ondernemer in Kaag en Braassem.© Archieffoto Hielco Kuipers

Marieta Kroft
Kaag en Braassem

Elk huishouden en iedere ondernemer in Kaag en Braassem krijgt begin 2023 vijftig euro terug van de gemeente. De bijdrage is bedoeld om ’de pijn te verzachten in tijden waarbij de prijzen fors zijn gestegen’.

Dat stellen burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. Met deze bijdrage wordt de stijging van de gemeentelijke belastingen van gemiddeld 41 euro per huishouden, gedempt. Ook ondernemers ontvangen de tegemoetkoming.

Klein gebaar

Wethouder financiën Nick van Egmond: ,,We zien dat veel inwoners het lastig hebben, ondanks de maatregelen die de landelijke overheid genomen heeft. We vinden het daarom passend om een klein gebaar te doen en een deel van het overschot op onze begroting 2022 op deze manier terug te geven aan onze inwoners.’’

Kaag en Braassem denk nog na over aanvullende maatregelen voor specifieke doelgroepen. Zo denkt de gemeente aan het versoepelen van de voorwaarden voor kwijtschelding van de gemeentelijke lasten.

Maart

Huishoudens of ondernemers in Kaag en Braassem krijgen de vijftig euro vermoedelijk in maart. Hoe en wanneer, horen ze tegelijkertijd met de belastingaanslag die inwoners in februari 2023 ontvangen vanuit de belastingsamenwerking met Alphen aan den Rijn.

De eenmalige teruggave kost Kaag en Braassem tussen de 725.000 en 750.000 euro. Indien de gemeenteraad kiest voor een bedrag van bijvoorbeeld dertig euro, kost dat tussen de 450.000 en 535.000 euro.

De gemeenteraad neemt op 19 december een besluit.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.