Kaalslag in Bloemerd in Leiderdorp na veiligheidscontrole door Bomenwacht

In de Bloemerd worden veel bomen gekapt, vooral essen.© Foto Taco van der Eb

Aad Rietveld
Leiderdorp

In Leiderdorp worden de komende maanden meer dan tweehonderd bomen gekapt. Het is het resultaat van een veiligheidscontrole door adviesorgaan Bomenwacht Nederland. Vooral in park de Bloemerd is een kaalslag aanstaande.

De deskundigen van de Bomenwacht vonden bij hun controle in Leiderdorp 231 bomen die ziek zijn en gerooid moeten worden. Daarvan moeten er 34 op heel korte termijn worden gekapt. Het gaat hoofdzakelijk om essen die zijn getroffen door essentaksterfte, een ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel, maar ook om andere bomen die zijn aangetast door zwammen.

De zieke bomen staan door heel Leiderdorp, maar vooral in park de Bloemerd wemelt het ervan. Vier bomen in het bosplantsoen bij volkstuinvereniging De Bloemhof zijn volgens de bomendeskundige zo slecht dat ze binnen een maand moeten worden gekapt.

Nog eens 43 bomen in het park worden om veiligheidsredenen de komende zes maanden weggehaald. Daaronder zijn 31 zieke essen. Er worden ook 43 bomen voor terug geplant: onder meer populieren, lindes, berken en elzen. De herplant vindt plaats vanaf november volgend jaar.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.