Onderzoek justitie naar financiering verkiezingscampagnes Macron

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

Franse openbaar aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar de verkiezingscampagnes van president Emmanuel Macron in 2017 en 2022. De vraag is of de 44-jarige politicus onrechtmatig heeft geprofiteerd van de diensten van het Amerikaanse adviesbureau McKinsey, blijkt uit een mededeling van het financieel parket in Parijs.

Sinds het voorjaar lopen belastingonderzoeken naar McKinsey in verband met mogelijk gerommel rond campagnebankrekeningen en beschuldigingen van vriendjespolitiek. Dat het Amerikaanse consultancybedrijf al zeker tien jaar geen belasting had betaald in Frankrijk leidde al eerder tot ophef. Volgens McKinsey is de wet nageleefd.

Daarbij speelde nadrukkelijk mee dat de overheidsuitgaven voor extern advies aanzienlijk zijn gestegen tijdens Macrons regeerperiode. Daarom bekijkt justitie ook of McKinsey is bevoordeeld bij het toekennen van adviesklussen met een gunstige uitkomst voor Macron, en daarvoor werd beloond zonder dat dat werd opgegeven.

Plafond

In Frankrijk geldt een plafond voor de kosten van verkiezingscampagnes, om ook buitenstaanders een kans te gunnen. Macrons kantoor liet weten kennis te hebben genomen van de zaak. Het is aan de rechterlijke macht om de onderzoeken in volledige onafhankelijkheid uit te voeren, aldus het Elysée.

Meerdere Franse politici zijn in de loop der jaren veroordeeld voor te hoge uitgaven of pogingen om campagne-uitgaven te verhullen. Onder hen is de inmiddels overleden ex-president Jacques Chirac. De eveneens rechtse oud-president Nicolas Sarkozy kreeg vorig jaar een gevangenisstraf van een jaar opgelegd voor illegale financiering van zijn herverkiezingspoging in 2012.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.