Italiaanse hulpdiensten vinden slachtoffers na aardverschuiving

ANP Producties | Bron: ANP
Casamicciola

De hulpdiensten op het Italiaanse eiland Ischia hebben zondag zes overleden slachtoffers gevonden na de verwoestende storm en aardverschuiving van zaterdag, melden Italiaanse media. Daarmee komt het dodental op zeven. Vijf mensen worden nog vermist, de zoektocht in het rampgebied wordt voortgezet. Dertien mensen zijn gewond geraakt.

Reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt, maar door de modderstromen en de harde wind is het eiland moeilijk begaanbaar. Zo'n 150 brandweerlieden, 220 politieagenten en vrijwilligers zijn aan het werk om de ravage op te ruimen en de vermisten te vinden. Ze maken daarbij onder meer gebruik van drones. Ook zoeken duikers naar mensen tussen alle modder die de zee in is gestroomd. De kracht van de stromen was zo groot dat ook auto's en delen van gebouwen de zee in zijn gesleurd.

Zaterdag was al bevestigd dat een 31-jarige vrouw om het leven was gekomen, die een winkel had op het eiland. Zondag vonden de reddingswerkers zes andere slachtoffers, onder wie een jong meisje dat volgens de hulpdiensten 5 of 6 jaar oud was. Twee van de gevonden lichamen moeten nog uit de modder worden gehaald, meldt persbureau ANSA. Speurhonden zijn mogelijk een achtste slachtoffer op het spoor.

Dichtbevolkt

Het kleine maar dichtbevolkte Ischia ligt voor de kust van Napels. De aardverschuiving ontstond door plotselinge hevige regenval bij de stad Casamicciola. Zeker tien gebouwen zijn ingestort en honderd mensen kwamen vast te zitten. Nog eens tweehonderd mensen kregen het advies om te evacueren omdat ook in hun buurt instortingsgevaar was.

De regering in Rome heeft zondag de noodtoestand voor Ischia uitgeroepen. Dat was nodig om geld vrij te maken voor de geleden schade. In eerste instantie is 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodhulp en opruimwerkzaamheden.

Zaterdag was enige tijd onduidelijk hoeveel doden de aardverschuiving had veroorzaakt. Minister van Infrastructuur Matteo Salvini meldde al gauw dat acht mensen het niet hadden overleefd, maar zijn collega van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi zei later dat er nog geen doden waren bevestigd. Later op de avond komen de regionale autoriteiten met een officieel dodental.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.