Iran laat na gewonnen wedstrijd op WK gevangenen vrij

ANP Producties | Bron: ANP
Teheran

Iran heeft 709 gevangenen vrijgelaten na de gewonnen voetbalwedstrijd in Qatar tegen het team van Wales. Het elftal van Iran begon het WK met een smadelijke nederlaag tegen Engeland (2-6), maar won vrijdag met 2-0 van Wales.

De justitiële autoriteiten hebben bekendgemaakt dat de gewonnen wedstrijd tot de vrijlatingen heeft geleid. Onder de vrijgelatenen zijn "enkelen die tijdens de recente gebeurtenissen zijn gearresteerd". Daarmee worden de felle protesten bedoeld die in heel het land zijn uitgebroken, nadat half september een 22-jarige Koerdische Iraanse overleed na haar arrestatie wegens schending van kledingvoorschriften. Volgens de familie is haar dood het gevolg van politiegeweld. Volgens een onderzoek van de autoriteiten had ze al heel lang een kwaal die tot haar overlijden leidde.

In het door westerse sancties getroffen land vinden sinds half september massale betogingen plaats voor vrouwenrechten, etnische bevolkingsgroepen, mensenrechten en betere economische omstandigheden en tégen het regime van de aartsconservatieve sjiitische geestelijkheid onder leiding van ayatollah Ali Khamenei. Duizenden mensen zijn opgepakt en volgens officiële cijfers zijn er meer dan 2000 aangeklaagd wegens hun rol in de protesten. Volgens mensenrechtengroepen zouden bij de heftige demonstraties in heel het land inmiddels circa vierhonderd mensen zijn gedood.

De autoriteiten hebben de actrice Hengameh Ghaziani op borgtocht vrijgelaten. Ze werd ruim een week geleden opgepakt nadat ze publiekelijk de protestbeweging had gesteund. Haar vrijlating op borgtocht lijkt geheel los te staan van de vrijlatingen naar aanleiding van het WK in Qatar. Op sociale media zijn ook beelden verschenen van de actrice en filmmaker Soheila Golestani die zonder hoofddoek door een park loopt en die het protest steunt en die onder anderen gezelschap krijgt van acht vrouwen die ook geen hoofddoek dragen. Verscheidene mensen uit de Iraanse filmwereld hebben de protesten gesteund en zijn vastgezet zoals de actrice Katayoun Riahi en de regisseurs Mohammad Rasoulof en Jafar Panahi.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.